“Romanian Cultural Resolution”, la Bienala de Artă de la Veneţia

ian. 11th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 12 ianuarie 2011, ora 15:00, la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Bucureşti (Sala Multimedia) are loc conferinţa de presă cu prezentarea publică a participării României la Bienala de Artă de la Veneţia din acest an, care se va desfăşura în perioada 4 iunie – 27 noiembrie 2011. La conferinţă vor participa Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional Domnul Kelemen Hunor, comisarul şi vicecomisarul participării României la Bienală, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Institutului Cultural Român, precum şi reprezentanţi ai echipelor celor două proiecte care vor reprezenta România la Veneţia în acest an.

Ca urmare a Concursului Naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, România va prezenta proiectul “Performing History”, care va fi expus la Veneţia în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum şi proiectul “Romanian Cultural Resolution documentar”, care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Proiectul “Romanian Cultural Resolution”, iniţiat de Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu, constă în transferarea activităţii Centrului pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere în cadrul Bienalei de la Veneţia, cu accent pe etapa editorială şi documentară a evenimentului “Romanian Cultural Resolution”, ce are ca scop cercetarea contextului artistic contemporan din România. Prin participarea unui număr impresionant de artişti, critici de artă şi curatori, “Romanian Cultural Resolution” urmăreşte soluţiile şi tendinţele pe care artele vizuale din România le-au dezvoltat în ultimii ani, făcând să se vorbească atât despre o renaştere şi o reformare a discursului artistic contemporan, cât şi despre un întreg ansamblu de probleme sau situaţii care ilustrează precaritatea condiţiei artistului în contextul local şi nuanţarea celui global în faţa ideii de spectacol şi mercantilism.

“Romanian Cultural Resolution documentar” conţine mai multe etape de desfăşurare pe perioada Bienalei: realizarea uni film documentar pe bază de interviuri, prezentarea unei arhive de fotografie cu expoziţiile RCR din Werkschau Spinnerei Leipzig şi Club Electro Putere Craiova, cât şi o selecţie de cataloage de expoziţie şi artist, publicaţii de specialitate, reviste de artă din România. Lansarea catalogului “Romanian Cultural Resolution” editat de către prestigioasa editură Germana Hatje Cantz. Vernisarea proiectului „Cortina de Fier, o cutie a memoriei” iniţiat de către Ştefan Constantinescu şi Xandra Popescu, produs în parteneriat cu artiştii Deimantas Narkevicius – Lituania, Peter Forgacs–Ungaria, Zuzanna Janin – Polonia, Via Lewandowski– Germania, Liliana Moro – Italia, Karen Mirza și Brad Butler – Marea Britanie, Yvez Netzamer – Elveţia

Catalogul “Romanian Cultural Resolution” va fi editat de prestigioasa editura Hatje Cantz şi va cuprinde următorii participanți: Ioana BătrânuMatei BejenaruPavel BrăilaCorneliu BrudaşcuMircea CantorSorin Câmpan, Ştefan ConstantinescuAlexandra Croitoru& Ştefan Tiron, în colaborare cu Vasile Pop Negreșteanu, Constantin FlondorAdrian GhenieIon GrigorescuGheorghe IleaDaniel KnorrVictor ManJulian MereuţăAurelia MihaiGili MocanuAnca Munteanu RîmnicCiprian MureşanIoana NemeşAlexandru NiculescuMiklos OnucsanDan PerjovschiCristian RusuŞerban SavuSerge Spitzer. Autori de text: Marius BabiasAdrian BojenoiuMagda CârneciSebastian CichockiLivius CiocârlieApsara DiQuinzio, Bogdan GhiuMihnea MircanVlad MorariuCristian NaeAmelia PavelMihai PopMatt PriceMagda Radu,Alexandru VladRaluca VoineaMaxa Zoller.

Adrian Bojenoiu, născut în 1976, trăieşte şi lucrează în Craiova. A studiat filosofia la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Este doctorand în filosofie al Universităţii Charles de Gaulle Lille3 (2004-2009) şi al Universităţii de Vest din Timişoara în prezent. Domenii sale de cercetare sunt estetica, critica de artă şi filosofia franceză contemporană. A participat la numeroase conferinţe şi dezbateri, 2007: Actualites du concept d’espace: Geographie, Philosophie, Art, Ecole Normale Superieure, Lyon, 2006: L’Europe a venir: Secularisation, Justice, Democratie, UBB Cluj. 2005: Langues et langage, Ecole Normale Superieure, Paris.

Alexandru Niculescu s-a născut în 1979, şi trăieşte şi lucrează în Craiova. Este Absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti şi câştigătorul burselor de cercetare ‘Vasile Pârvan’ la Accademia di Romania în Roma (2006-2008) şi ‘Theodor Aman’ la Academia de Arte Vizuale din Leipzig (2008-2010). Prin cel mai important proiect al său „Times New Român” (2007-prezent) a propus o chestionare a diferitelor tipuri de practici de teritorializare socială în spaţiul european extins având ca personaj expresia manifestărilor româneşti.

Împreuna cu Adrian Bojenoiu este fondatorul Centrului pentru cultură contemporana “Club Electro Putere”, în 2009, şi editor al catalogului “Romanian Cultural Resolution” produs de către editura Hatje Cantz.

Hatje Cantz este una dintre cele mai prestigioase edituri de artă contemporană din lume. Înfiinţată în 1945 în Stuttgart, publică în prezent peste 150 de titluri pe an. Începând din 1956 un număr impresionant dintre publicaţiile HC au fost premiate internaţional în diferite competiţii importante. Editura colaborează cu centre de artă importante şi muzee precum MoMA New York sau Guggenheim, producând cataloage pentru evenimente notabile, cum ar fi prezentarea „once in a life time” a Muzeului Guggenheim în Bonn sau cel din 2004 MoMA în Berlin, show cu ocazia căruia s-au produs peste 260 000 de cataloage.

Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român şi va fi realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Număr de vizualizări :1120


Comments are closed.