“O antologie a poeziei maramureşene – de la poezia populară până în 2009”, alcătuită de Nicolae Păuna Scheianu

ian. 3rd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Ethnologica a apărut volumul „O antologie a poeziei maramureşene – de la poezia populară până în 2009”, alcătuită de Nicolae Păuna Scheianu. Volumul a apărut cu sprijinul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.

“Acest volum de 770 de pagini, “O antologie a poeziei maramureşene. De la poezia populară până în 2009”, Editura Ethnologică, adună între coperţile sale nu mai puţin de  275 de autori. Înainte de 1989 ştiam de “Antologia poeţilor tineri” alcătuită de Zaharia Stancu, în anul 1934, care cuprinde 55 de poeţi, de la Al. Robot la V. Ciocalteu. După jumătate de secol apare “Antologia poeţilor tineri” alcătuită de George Alboiu, în1983, de la Nicolae Labiş la Petru Romoşan. Apare apoi hiatusul de după 1990, când difuzarea cărţii are de suferit, dar încep să apară o pleiadă de antologii. Pe unele, mai în glumă, le putem asocia cu Cartea de imobil de la Asociaţia de locatari, care cuprind sute de anonimi. Maramureşul a fost puţin reprezentat înainte de 1989, în antologia lui Alboiu, poate doar Ion Iuga şi Radu Ulmeanu să fie antologaţi dintre poeţii care au oarece comun cu Maramureşul, nici Gheorghe Chivu, Dimitrie Danciu, Vasile Igna, Petre Got, Ion Pop, George Boitor, V. R. Ghenceanu ori Tiberiu Utan nu erau luaţi în seamă.

Nicolae Scheianu este filolog produs de şcoala băimăreană. El a alcătuit antologia după criterii filologice, autorii fiind aşezaţi  în ordine cronologică- cei care au tipărit cel puţin o carte de versuri sunt prezenţi cu cinci poeme, iar ceilalţi cu o singură poezie.

Nu vreau să analizez structura cărţii, eu nu aş fi introdus capitolul  “Maramureşeni, în fond“, ori cel cu ”Poeţi ţărani”, pur şi simplu pentru că poetul este poet şi atât. I s-a mai reproşat că nu are un indice alfabetic al poeţilor antologaţi, cât şi valoarea celor cuprinşi în carte. Ba, unii cu fumuri spun ca sunt băgaţi cu tot regimentul la un loc, de parcă nu timpul şi cititorii ar alege poezia, ci orgoliul administrativ al insului respectiv.

Oricum, travaliul realizat de Nicolae Scheianu este de apreciat, el dă şi câteva date biobliografice despre autori, unele cu mici inadvertenţe, dar decât nimic, mai bine şi aşa.

Nu au apărut multe comentarii la carte până acum, deşi la lansarea ei în sală erau aproape mai mulţi reprezentanţi ai mass media decât autori.

Este greu să dai o notă de valoare acestei cărţi care este valoroasă prin însăşi faptul că ea există. Alături de “Autori maramureşeni” din anul 2000, alcătuită de Laura Temian şi alţii, este cea mai exhaustivă lucrare care se referă la poezia Maramureşului. Mai putem adăuga aici cărţile lui Ion M. Mihai- “Scriitori maramureşeni” şi “Lecturi sublimate”, ori cărţile lui Augustin Cozmuţa, V. R. Ghenceanu, Săluc Horvat  referitoare la autorii din Maramureş.

(…) Pentru mine personal, o surpriză plăcută a fost poezia lui I. Gr. Marin Slujeru, din care nu mă pot abţine să nu citez câteva versuri: “Trec plute pe Tisa la vale/ Mânate de valuri albastre/ Şi geme-n lovire de vâsle/ Povestea durerilor noastre.”(Fraţilor din Maramureşul înstrăinat).

În carte sunt introduşi şi autori de altă expresie decât română, în măsura în care autorul a avut la îndemână traducerea unor volume de versuri. Iată că şi în acest colţ de ţară se nasc poeţi. Nu trebuie decât să dorim a-i vedea.”, a scris Ştefan Jurcă.

Număr de vizualizări :2043


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro