“Noul val al filmului românesc”, la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg

ian. 21st, 2011 | By | Category: Postcard

În acest an, România va participa pentru prima dată ca invitată de onoare la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg, organizat în perioada 28 ianuarie – 7 februarie 2011. Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare festival de acest gen din Scandinavia, cu o cifră anuală de 130 000 de spectatori. Programul românesc, conceput şi organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm, se va desfăşura sub titulatura „Noul val al filmului românesc”.

România va participa cu 6 producţii lansate în 2010, 4 filme de referinţă ale cinematografiei româneşti dinainte de 1989, o selecţie de 6 scurtmetraje, precum şi cu o retrospectivă de filme experimentale semnate de regizorul avangardist suedez de origine română Mihail Livadă. În plus, ICR Stockholm a obţinut privilegiul de a organiza nu mai puţin de 6 din totalul de 40 de seminarii de pe durata festivalului.

Seminariile vor avea drept invitaţi personalităţi din lumea filmului din România şi din Suedia, cum ar fi regizorii Cristi PuiuMarian Crişan,Alexandru Solomon, Bogdan George ApetriErik Gandini, precum şi jurnalişti precum Adina BrădeanuHynek PallasAnnika Gustafsson şi Nils Petter Sundgren, o figură legendară a criticii suedeze de film.

Un seminar aparte îi este dedicat lui Mihail Livadă (1908–1992), care a trăit cea mai mare parte a vieţii în Suedia şi care este considerat drept unul dintre fondatorii filmului experimental din această ţară. Despre el vor vorbi scriitorii Birgitta Holm şi Lasse Söderberg, profesorul universitar John Sundholm şi Nils Petter SundgrenSanjin Pejkovic, doctorand în teoria filmului la Universitatea din Lund, va susţine două seminarii, primul despre evoluţia valului de film românesc şi al doilea despre memoria colectivă şi modul în care istoria este redată prin intermediul filmului.

Filmele noi alese să facă parte din festival sunt Aurora de Cristi Puiu, Morgen de Marian Crişan, Capitalism – reţeta noastră secretă de Alexandru Solomon, Periferic de Bogdan George Apetri, Marţi, după Crăciun de Radu Muntean şi Principii de viaţă de Constantin Popescu. Înaintea proiectării filmelor, publicul va putea viziona scurtmetrajele Megatron de Marian Crişan, Colivia şi Valuri de Adrian Sitaru, Lampa cu căciulă de Radu Jude, Troleibuzul 92 de Ştefan Constantinescu şi Pentru el de Stanca Radu. O perspectivă mai puţin cunoscută publicului suedez va fi oferită de patru perle cinematografice din perioada regimului comunist, clasicele Reconstituirea de Lucian Pintilie, Nunta de piatră de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, Croaziera de Mircea Daneliuc şi Concurs de Dan Piţa.

Festivalul de film de la Göteborg se află la a cea de-a 34-a ediţie. Tema din acest an este conceptul de prezenţă, cu toate aspectele pe care acesta le capătă în societatea contemporană – prezenţă fizică vs. prezenţă virtuală, ştiri în timp real, evoluţia noţiunii de timp. Aceste tematici se vor regăsi în cele 450 de filme din 70 de ţări difuzate la ediţia din acest an. În competiţia pentru Dragon Award – Best Nordic Film participă opt lungmetraje din ţările nordice, iar un alt premiu internaţional este The Ingmar Bergman International Debut Award. Filmul de deschidere este pelicula norvegiană King of Devil’s Island în regia lui Marius Holst, o dramă istorică bazată pe fapte reale, avându-l pe Stellan Skarsgård în rolul principal.

Încă de la înfiinţarea sa în 2006, ICR Stockholm s-a numărat printre partenerii festivalului, aducându-i la Göteborg pe Răzvan Rădulescu, Alexandru Solomon, Anca Damian, Bogdan Mustaţă, Daniel Mitulescu şi alţii.

Număr de vizualizări :1265


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro