“Nabucco”, spectacol aniversar dedicat lui Pompeiu Hărăşteanu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

ian. 21st, 2011 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, ora 18:30, pe scena ONB va avea loc o reprezentaţie specială: „Nabucco” de Giuseppe Verdi, un spectacol aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu. Alături de artistul sărbătorit – care va urca pe scenă în rolul lui Zaccaria – partitura îndrăgită şi cunoscută publicului larg va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor ONB Ştefan Ignat, Teodor Ilincăi, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica, Marius Boloş, Liviu Indricău şi Dorina Cheşei. Îşi vor da concursul balerinii ONB Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu şi Raul Oprea. Orchestra, corul – coordonat de maestrul Stelian Olariu – şi artiştii ONB vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea.

Artist de talie internaţională, aplaudat pe marile scene din ţară şi străinătate, Pompeiu Hărăşteanu a absolvit studiile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1959, formându-se sub îndrumarea unor nume legendare ale teatrului liric românesc, precum Petre Ştefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu şi Constantin Stroescu. Încă din timpul studenţiei a câştigat mai multe concursuri internaţionale de canto şi s-a făcut remarcat cântând pe scena Conservatorului sau pe cea a Ateneului Român. Debutul la Opera Naţională Bucureşti a avut loc în 1966 cu rolul Ferrando din „Il Trovatore” („Trubadurul”) de Giuseppe Verdi.

În anul 1969, după câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Canto „Francisco Viňas” de la Barcelona, Pompeiu Hărăşteanu a fost angajat solist vocal la Stadt Theater Bonn timp de trei stagiuni, debutând acolo în spectacolul „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”) de Wolfgang Amadeus Mozart. În această perioadă a cântat pe numeroase scene din lume, alături de personalităţi precum interpreţii Aldo Protti, Elena Obraztsova, Giuseppe di Stefano, Giuseppe Tadei, Nicolai Ghiaurov, Carlo Bergonzi, Agnes Baltsa, Renata Scotto, Nicola Ghiuselev, dirijorii Herbert von Karajan, Karl Böhm, Rolland Bader, Sergiu Comissiona, Iosif Conta.

În 1971 Pompeiu Hărăşteanu a revenit în ţară, primul spectacol susţinut pe scena ONB la întoarcerea în România fiind „Lohengrin” de Richard Wagner. Palmares artistului cuprinde aproape 3000 de spectacole de operă şi 2000 de concerte şi recitaluri, printre cele mai importante realizări numărându-se: debutul la numai 24 de ani la Stadt Theater Bonn, prezentarea (în variantă de concert), sub bagheta dirijorului Iosif Conta, a tetralogiei „Der Ring des Nibelungen” („Inelul Nibelungilor”) de Richard Wagner, în care a interpretat rolul Wotan, întâlnirea la Festivalul Muzicii Europene de la Berlin (1985) cu Herbert von Karajan, unde a cântat în „I Lombardi alla prima crociata” de Giuseppe Verdi.

Dintre de premiile şi distincţiile obţinute de-a lungul timpului menţionăm: Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Canto „Erkel” de la Budapesta (Ungaria, 1960), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Canto de la s’Hertogenbosch (Olanda, 1965), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 1967), Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Francisco Viňas” de la Barcelona (Spania, 1968), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1986), Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002).

Pompeiu Hărăşteanu a marcat lumea lirică românească nu numai ca interpret, ci şi în calitatea sa de profesor şi de director general al Operei Naţionale Bucureşti (între 1995-1997; interimar în anul 2001).

Număr de vizualizări :1341


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro