“Magia în istoria intelectuală a Europei” de Lynn Thorndike

ian. 17th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia Logos, a apărut volumul Magia în istoria intelectuală a Europei de Lynn Thorndike, în traducerea lui Alexandru Anghel.

A vorbi despre magie în context cultural european reprezintă în primul rând o tentativă de reconsiderare a celei mai enigmatice şi înfloritoare arte din Evul mediu şi Renaştere. Născută încă din antichitate, deci cu mult înaintea misteriosului ev mediu, magia s-a dovedit a fi, prin mulţimea de practici şi credinţe ce le acoperea, prea prodigioasă pentru a fi lăsată să domnească în voie alături de artele liberale.

Interzisă sau condamnată, neînţeleasă sau nesăbuit întrebuinţată, magia are nevoie înainte de toate de o redefinire şi o repoziţionare în raport cu celelalte arte – obiectiv pe care această lucrare şi-l propune, nu într-un mod părtinitor, ci în chip cât mai fidel realităţilor culturale şi istorice proprii epocilor considerate. Însemnătatea de care magia s-a bucurat în rândul erudiţilor antici şi medievali este obiectivul studiului de faţă. Modul în care elita intelectuală a trecutului s-a raportat la practicile magice formează un corp de dovezi elocvente care contribuie la susţinerea scopului mai sus enunţat. Astfel că Dante a acceptat influenţa constelaţiilor asupra destinului uman; Pico della Mirandola a afirmat că nicio ştiinta nu a adus o dovadă mai sigură a divinitaţii lui Hristos decât ştiinţa magică şi cabalistica…Albert cel Mare avea încredere în puterile miraculoase ale pietrelor preţioase care vindecă ulcere, combat otrăvurile, împacă inimile oamenilor şi câştigă bătalii, în vreme ce un Roger Bacon ar fi considerat că scopul ştiinţei experimentale este atingerea unor rezultate magice.

Îngemănarea magiei cu ştiinţa este evidentă, însă acest lucru trebuie ştiut având în minte faptul că la vremea respectivă graniţele erau cu mult mai largi, iar ceea ce noi înţelegem azi ca ştiinţă putea la fel de bine să facă obiectul magiei. Amestecul acesta fecund şi prolific a condus în cele din urmă la înflorirea ştiinţei în detrimentul magiei, vechile forme de manifestare fiind redefinite în acord cu noile mentalităţi.

Lynn Thorndike (1882-1965) a fost un istoric american, doctor în istorie medievală şi alchimie. A studiat istoria medievală la Columbia University  unde a fost şi profesor până în 1950. În 1957, Thorndike a primit medalia Sarton din partea Societăţii de Istoria Ştiinţei. A fost preşedinte al American Historical Association.

Opera: History of medieval Europe, 1917; Medieval Europe, its development & civilization, 1920; Galen: the man and his times,1922; A History of Magic and Experimental Science, 8 vol.,1923–58; Science and Thought in the Fifteenth Century, 1929; Sphere of Sacrobosco and its commentators, 1949; Science and thought in the fifteenth century; studies in the history of medicine and surgery, natural and mathematical science, philosophy, and politics, 1963.

Număr de vizualizări :1424


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro