România anilor 1945-1989: “Grafică fără computer. 40 de ani de mărunte împliniri”

dec. 2nd, 2010 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 4 decembrie 2010, ora 18.00, în Café Verona (Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13-15, Bucureşti) Atelierul de Grafică lansează cartea “Grafică fără computer. 40 de ani de mărunte împliniri”, o selecţie de materiale grafice româneşti interesante, din perioada 1945-1989. Volumul a apărut cu sprijinul GraphicFront, un proiect dedicat frumuseţii intervenţiei grafice. Evenimentul va fi completat şi de o mică expoziţie cu materiale adunate în timpul documentării. Volumul face parte dintr-un proiect editorial mai amplu, un prim pas dintr-o serie ce va încerca să atragă atenţia asupra graficii din România anilor 1945-1989, trecând prin diferite tehnici sau tipuri (tipar, panou, signalistică).

Albumul dorește să recupereze calitățile grafice ale tipăriturilor din perioada 1945–1989, care, deși realizate prin mijloace limitate și sub aparatul de propagandă al comunismului, aveau mai multă ingenuozitate decât majoritatea materialelor create astăzi. În carte se regăsesc rezolvări din afișe, coperte, etichete, timbre sau materiale publicitare, mai mult sau mai puțin reușite, dar care, la vremea lor, și-au îndeplinit bine rolul.

Aceste materiale, cu parfumul vremurilor trecute, trebuie arhivate și apreciate deoarece fac parte din istoria noastră vizuală și reprezintă un reper important pentru evoluția noastră din punct de vedere grafic. De asemenea, pot fi interesante și din punct de vedere sociologic și istoric.

Acest volum face parte dintr-un proiect editorial mai amplu și se vrea a fi un prim pas dintr-o serie ce încearcă să atragă atenția asupra graficii din România anilor 1945-1989, trecând prin diferite tehnici sau tipuri (tipar, panou, signalistică). Spațiul unei cărți fiind limitat, platforma web GraphicFront (www.graphicfront.ro) completează proiectul, oferind un mediu de exprimare și de informare mai generos. De asemenea, aduce exemple vizuale suplimentare față de cele prezentate în carte.

Lucrarea are un conținut centrat pe vizual, conținând aproximativ 400 de imagini. Cele câteva texte prezente doresc să fie o completare a acestor imagini, punându-le în context.

Din respect pentru cititorii nevorbitori de limbă română, multe mesaje și titluri de pe diferitele materiale au fost traduse în limba engleză.

Cele 160 de pagini sunt tipărite integral policromie, bine legate în fascicole, prinse între scoarțe plastifiate mat.

„Graficianul ajunge demiurg. Viața de zi cu zi este constrânsă să devină precum aceea zugrăvită la panou. Astfel, iernile devin mai blânde, recoltele mai bogate și lumea mai bună. O bunătate vitregită de fundament. Fără sclipiri etice, morale, religioase. Din nou, desenul pare că aduce la lumină cuvântul: bunăstare, belșug, chivernisire. Şi pace, mai ales pace. Fără ea, lumea nu se împlinește.”, (fragment „Grafică fără computer”, Călin Torsan – Vorbind despre văzând)

„În socialism, reprezentarea are rol activ în construirea societății, principalul său scop fiind transformarea vieții și nu doar ilustrarea ei. Imaginea are în acest sistem de reprezentare o funcție prefigurativă, creează un orizont de așteptare, o realitate înspre care se acționează.” (fragment „Grafică fără computer”, Viviana Iacob – Zâmbetul perpetuu)

Număr de vizualizări :1638


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro