La Editura Trei a apărut volumul “Dezmierdare de catifea” de Éric Fottorino, în colecţia “Fiction Connection”, traducere din limba franceză de Marie-Jeanne Vasiloiu. “Dezmierdare de catifea” a primit, în Franţa, Premiul François Mauriac, în 2004.
Colin trăieşte împreună cu tatăl lui. Dar tânjeşte şi după mama lui. Este o dorinţă legitimă şi adesea foarte previzibilă la copiii ai căror părinţi s-au separat.
Atunci, tatăl, Félix, încearcă să-i «creeze» din imagini şi simboluri o familie fiului său: Tom şi Jerry sunt, de pildă, fraţii copilului. Evident, lui Colin acest lucru nu-i este suficient: el vrea o mamă. Félix va începe să se deghizeze în femeie, la început neîndemânatic, cu mai puţin entuziasm, dar, treptat, din ce în ce mai convins, cu sentimentul că este cea mai bună soluţie pentru problema fiului său. Grotescul acestei situaţii apare în momentul în care mama adevărată reapare, după doi ani…
Félix Maresco are în jur de 40 de ani şi este agent de asigurări la Paris. O muncă fără prea mari surprize, o viaţă oarecum monotonă, în care totul este calculat la detaliu. Este martorul unui incendiu şi acest lucru îi trezeşte amintiri tulburi, mai exact, sfârşitul tragic al propriului său fiu, Colin.
Colin a fost abandonat încă de la naştere de mama sa. Dorind să suplinească această lipsă pentru fiul lui, Félix încearcă să-i «inventeze», practic, o familie. Travestindu-se în femeie, încerca să îi ofere, în acest fel, lui Colin, o «mamă»: îşi pune perucă, se epilează pe picioare şi la sprâncene, foloseşte rujul “Dezmierdare de catifea”... O ambiguitate totală: dragostea tatălui pentru fiu pare a fi absolută…
«Începe ca o melodramă şi se termină ca un crime fiction al cărui deznodământ, violent şi neaşteptat, este genial.» (L’Express)
Născut în 1960 în Franţa, Éric Fottorino este romancier şi jurnalist. Începând din 2008, este directorul cotidianului Le Monde. A scris numeroase cărţi, printre care: “Un territoire fragile” (2001, Prix Europe 1 şi Prix des Bibliothécaires), “Korsakov” (2004, Prix des Libraires, Prix France- Télévisions) şi” L’Homme qui m’aimait tout bas” (2009).