Premiera naţională a spectacolului “Alzira” de Giuseppe Verdi, la ONB

dec. 10th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 11 decembrie 2010, ora 18:30, în Foyerul galben al Operei Naţionale Bucureşti (ONB) are loc premiera naţională a spectacolului “Alzira” de Giuseppe Verdi. Spectacolul, în variantă de concert cu pian, este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul ONB şi face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume.

Tragedia lirică “Alzira” a fost compusă de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Salvadore Cammarano, bazat pe piesa lui Voltaire, “Alzire, ou Les Américains”. Este o operă compusă în prima perioadă de creaţie, după “Oberto”, “Un giorno di regno”, “Nabucco”, “I Lombardi alla prima crociata”, “Ernani”, “I due Foscari” şi “Giovanna d’ Arco”. Acţiunea operei se petrece în Peru, la mijlocul secolului al XVI-lea. În limbajul muzical al operei romantice italiene, Verdi descrie tulburările unui conflict existent între două civilizaţii puternice, dar extrem de diferite în cultură, religie şi tradiţii: Spania şi Peru. În planul sentimentelor umane, acest conflict este susţinut de dragoste, gelozie, răzbunare şi iertare.

După premiera de la Teatro San Carlo (Napoli, Italia), pe 12 august 1845, au mai avut loc trei reprezentații, după aceea însă “Alzira” a căzut în uitare, până în 1967, când a avut loc o producție spectaculoasă a acestui titlu la Teatro di Opera din Roma, cu Virginia Zeani în rolul titular. O altă mare soprană română, Ileana Cotrubaș a interpretat rolul Alzira și ne-a lăsat o înregistrare de referință a acestei opere pe CD, imprimare ce datează din anul 1989.

Beneficiind de pregătirea muzicală a maestrului acompaniator Luminița Berariu, opera „Alzira” va putea fi audiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor Iordache Basalic (Gusmano), Liviu Indricău (Otumbo, Ovando), Hector Lopez (Zamoro), Marius Boloș (Ataliba), Mihaela Stanciu (Alzira), Sorana Negrea (Zuma), Dan Indricau (Alvaro). Prezintă: Anda Tabacaru Hogea. La pian: Luminița Berariu.

Număr de vizualizări :1494Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro