Câştigătorul Premiului Nadal: “Caruselul iluziilor” de Felipe Benitez Reyes

dec. 30th, 2010 | By | Category: Eveniment

La Editura RAO, în colecţia “RAO contemporan”, a apărut volumul “Caruselul iluziilor” de Felipe Benitez Reyes. În 2007,Caruselul iluziilor” a fost câştigătorul Premiului Nadal, unul dintre cele mai importante premii din Spania.

Corina şi Jacob au trăit întotdeauna din organizarea furturilor de opere de artă. Când se consideră retraşi din meserie din cauza vârstei lor înaintate şi a lipsei de oferte, primesc o însărcinare neprevăzută din partea unui mexican libertin şi cu tendinţe mistice care visează să construiască o prismă pentru a privi chipul lui Dumnezeu. Misiunea lor constă în a duce la bun sfârşit furtul presupuselor relicve ale Regilor Magi care sunt păstrate în catedrala din oraşul german Köln. Plecând de aici, Benítez Reyes construieşte o parodie subtilă, dar hazlie şi nimicitoare, a romanelor pe teme ezoterice, a violenţei şi a particularităţilor nesăbuite ale acestora. Dar „Caruselul iluziilor” depăşeşte simpla parodie şi schiţează un diagnostic al fragilităţii gândirii noastre, al capcanelor întinse de imaginaţie, al necesităţii de a ne inventa viaţa ca să capete realitate. Şi în această ambianţă psihologică, povestea plină de întorsături surprinzătoare şi cu final neprevăzut capătă un sens tulburător.
Cartea este o o parodie subtilă, dar hazlie şi nimicitoare, a romanelor pe teme ezoterice, a violenţei şi a particularităţilor nesăbuite ale acestora, în acelaşi timp schiţând un diagnostic al fragilităţii gândirii noastre, al capcanelor întinse de imaginaţie, al necesităţii de a ne inventa viaţa pentru ca să capete realitate. Şi în această ambianţă psihologică, povestea plină de întorsături surprinzătoare şi cu final neprevăzut capătă un sens tulburător.

Număr de vizualizări :1748


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro