„Ziua Culturii Naţionale”, celebrată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011

dec. 6th, 2010 | By | Category: Eveniment

Ieri, 6 decembrie 2010, Administraţia Prezidenţială  a anunţat că Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie „Ziua Culturii Naţionale”. Încă din data de 6 septembrie 2010, Senatul României a votat şi a decis instituirea „Zilei Culturii Naţionale” pe 15 ianuarie a fiecărui an, iar Proiectul de Lege a fost dezbătut ulterior de Camera Deputaţilor şi adoptat pe 16 noiembrie 2010. Ziua de 15 ianuarie va deveni, începând cu anul 2011, un prilej de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu, precum şi a valorilor culturii naţionale vii.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de senatori şi deputaţi PSD, printre care Victor Ponta, Mircea Geoană, Aura Vasile, Mădălin Voicu, Bogdan Niculescu Duvăz, Victor Socaciu, precum şi liberalul Mircea Diaconu. Parlamentarii PSD au sprijinit, astfel, ideea şi iniţiativa academicianul Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, prin care solicita Parlamentului României să legifereze 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, ca Ziua Naţională a Culturii Române. Anunţul criticului literar privind solicitarea adresată Parlamentului României a fost făcut public pe 15 iunie 2010, la Botoşani, la manifestările prilejuite de împlinirea a 121 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Odată semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale, din 2011 forurile administraţiei publice centrale şi locale vor susţine organizarea de manifestări cultural-artistice dedicate sărbătoririi acestei zile, iar Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional urmează să elaboreze un ghid anual al acestor evenimente. Totodată, Societăţile Române de Televiziune şi Radiodifuziune vor realiza şi vor include în programul lor emisiuni dedicate zilei de 15 ianuarie.

AgenţiadeCarte l-a contactat telefonic pe academicianul Eugen Simion, cel care a avut ideea celebrării unei zi a culturii naţionale, imediat după anunţul Administraţiei Prezidenţiale privind promulgarea Legii prin care ziua de naştere  15 ianuarie a fost declarată  Ziua Culturii Naţionale. „Primesc cu bucurie vestea promulgării acestei legi, o idee pe care a îmbrăţişat-o Victor Socaciu. Mulţumesc celor care au votat-o şi au susţinut-o. Orice naţiune trebuie să îşi celebreze cultura. Ziua de naştere a lui Eminescu e cea mai potrivită pentru celebrarea culturii naţionale”, a declarat academicianul Eugen Simion.

Număr de vizualizări :1945


One Comment to “„Ziua Culturii Naţionale”, celebrată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011”

  1. Geo. M. spune:

    Era de mult cazul sa sarbatorim pe plan national o asemenea zi.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro