„Omul care-şi întoarce spatele: o postură polemică – teatru şi pictură”, o dezbatere cu reputatul teatrolog George Banu

dec. 3rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 4 decembrie 2010, ora 17:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii nr. 30, Cluj) reputatul teatrolog George Banu, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, va susţine conferinţa cu titlul: „Omul care-şi întoarce spatele: o postură polemică  – teatru şi pictură”. Evenimentul are loc în cadrul programului „Lecţie deschisă – un program de conferinţe dedicate artei” iniţiat de Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Conferinţa are ca suport volumul semnat de George Banu, “Spatele omului”, Editura Nemira, 2008.

Folosind un vast material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale, conferinţa va pune în evidenţă semnificaţiile reprezentărilor din artele plastice şi din teatru ale omului (sintagmă care implică deopotrivă bărbatul şi femeia) văzut din spate. „Omul întors cu spatele se impune ca postură corporală concretă, capabilă să conteste frontalitatea şi modul de adresare unanim adoptate, sfârşind prin a afirma astfel o relaţie cu lumea pe care ne invită să o examinăm. Dacă omul fără chip este omul fără nume, el nu este în schimb omul fără acţiune. Fiinţa lui se cristalizează în acţiune.”, a scris  George Banu.

Număr de vizualizări :1258


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro