„Icoane bănăţene”, la Muzeul Ţăranului Român

dec. 14th, 2010 | By | Category: Postcard

Miercuri, 15 decembrie 2010, ora 15:00, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti – Sala Irina Nicolau, are loc vernisajul expoziţiei „Icoane bănăţene”. Majoritatea icoanelor din această colecţie – cea mai veche este datată 1838 – sunt pictate pe sticlă, colecţionarul Toma George Maiorescu fiind atras de ele datorită „libertăţii de expresie formidabilă a iconarilor”. După vernisajul expoziţiei, Grigore Leşe va susţine un repertoriu de colinde.

Icoanele prezentate în expoziţie au fost descoperite de către scriitorul Toma George Maiorescu în a doua jumătate a anilor ’60 în urma unor cercetări sistematice în două sate, Ştinotari şi Cărbunari, situate pe Muntele Gheorghe (Munţii Banatului). Locuitorii celor două sate, cunoscuţi sub numele de bufeni, erau olteni veniţi în sudul Banatului şi a căror ocupaţie era cărbunăritul. Este foarte probabil că a existat în zonă un centru de pictură a icoanelor pe sticlă, în apropierea Muntelui Gheorghe.

Multe dintre acestea cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de meşterii ţărani de până atunci, remarcându-se printr-o „libertate absolut fantastică de desen şi culoare” (culori tari roşu, albastru şi verde), dar şi printr-o certă influenţă catolică.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 7 ianuarie 2011, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00, la Sala Irina Nicolau.

Număr de vizualizări :1291


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro