„Cameristele” de Jean Genet, primul spectacol al stagiunii 2010-2011 la Teatrul German de Stat din Timişoara

dec. 30th, 2010 | By | Category: Eveniment

Marţi, 11 ianuarie 2011, ora 19:00, la Teatrul German de Stat din Timişoara are loc premiera „Cameristele” de Jean Genet.

Scrierile autorului francez Jean Genet (1910-1986) au creat adesea controverse, ele aducând în prim-plan aspectele dezumanizante ale societăţii. Domeniul predilect al lui Genet este lumea interlopă, dramaturgul păstrând tonul critic în abordarea societăţii din vremea sa.

Două arii tematice se întrepătrund în piesa „Cameristele”: pe de o parte dorinţa a două cameriste de a se elibera de dominaţia stăpânei – a lui Madame –, iar pe de altă parte nesiguranţa lor în comportament şi dificultăţile de a acţiona şi de a se regăsi. De fiecare dată când stăpâna pleacă de acasă, soseşte ceasul în care cameristele Claire şi Solange ajung în centrul atenţiei. Cele două surori se joacă de-a „Stăpâna şi camerista”, un ritual al dominării şi supunerii, al umilinţei şi îndurării, al opresiunii şi devotamentului. Un joc perfid al puterii în care graniţele se şterg treptat, până când un telefon schimbă totul.

Spectacolul – realizat în format studio – s-a născut la iniţiativa, sub coordonarea şi în interpretarea actriţelor Teatrului German Ioana Iacob şi Olga Török, în cadrul programului „Rândul întâi“, care este destinat tocmai sprijinirii iniţiativelor tinerilor creatori. Decorul şi costumele au fost create de Ioana Popescu, iar autorul muzicii este Alex Halka.

Număr de vizualizări :1758


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro