“Literatura de azi”, cu Norman Manea şi Silviu Lupescu

dec. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 13 decembrie 2010, ora 21:30, TVR Cultural difuzează o nouă ediţie a emisiunii “Literatura de azi”, moderată de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Această ediţie a emisiunii „Literatura de azi” a fost înregistrată în zilele Târgului Gaudeamus” şi reuneşte două personalităţi importante în viaţa cărţilor româneşti: Norman Manea şi Silviu Lupescu. Producător: Carmen Dăncescu.

Primul invitat al criticului literar Daniel Cristea-Enache este scriitorul Norman Manea, cel mai tradus autor de limbă română. Prozator, eseist, profesor de literatură europeană şi writer in residence la Bard College din New York, el trăieşte în SUA din 1986 şi este laureatul mai multor premii prestigioase. “Întoarcerea huliganului” (2003), apărut simultan în România şi peste Ocean, a primit Premiul Médicis étranger, iar ediţia a doua a fost de curând tipărită la Editura Polirom, în seria de autor Norman Manea. Tot aici i-a apărut recent un volum de dialoguri cu Edward Kanterian intitulat “Curierul de Est”.

Norman Manea consideră că al doilea invitat al emisiunii, Silviu Lupescu, „a fondat şi a dezvoltat, prin energia şi inteligenţa sa, o editură  care poate sta alături de cele mai prestigioase edituri din lume”. Acest manager cultural a intuit orizontul de aşteptare de pe piaţa românească şi a creat în cincisprezece ani un brand puternic, Polirom, cu serii de autor, români şi străini, multă beletristică, dar şi carte de specialitate. Colecţiile dedicate scriitorilor români contemporani furnizează, de altfel, o bună parte dintre titlurile autorilor invitaţi la “Literatura de azi”.

Emisiunea “Literatura de azi”, realizată de criticul literar Daniel Cristea-Enache, a revenit din 11 octombrie 2010 cu un format nou în grila de toamnă a TVR Cultural.

Durata mărită (50 de minute) înseamnă o emisiune în două acte, cu o temă văzută din două perspective. Legătura dintre cei doi scriitori invitaţi e dată de compatibilitatea de subiect şi viziunile diferite asupra acestuia (dar nu la modul ostentativ).

Număr de vizualizări :1765


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro