“Gândirea sălbatică” de Claude Lévi-Strauss

dec. 28th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom va apărea volumul “Gândirea sălbatică” de Claude Lévi-Strauss, în colecţia “Plural M”, în traducerea lui I. Pecher, ediţia a II-a.

O lucrare clasică de antropologie, inclusă în toate bibliografiile de specialitate şi tradusă în numeroase limbi. Sintagma din titlu, celebră, e adesea opusă gândirii moderne, ştiinţifice, deşi autorul o înţelege mai degrabă ca pe o infrastructură universală a acesteia din urmă.

Claude Lévi-Strauss face astfel o critică a teoriilor clasice ale lui Mauss sau Durkheim privind totemismul şi semnificaţia activităţilor culturale ale indigenilor „primitivi”. Prin alegerea unor cazuri extrem de diverse, el argumentează că gândirea sălbatică operează în virtutea unei logici precise a opoziţiilor binare, utilizând un cod bine definit pentru a înţelege lumea fizică, dar rămânând întotdeauna în cadrele concretului, spre deosebire de gândirea ştiinţifică.

CLAUDE LÉVI-SSTRAUSS (1908-2009) a urmat studii de drept şi filosofie înainte de a se

orienta către etnologie şi antropologie. A fost profesor la São Paolo, în Brazilia (cercetările etnografice de aici constituie sursa volumului “Tropice triste”, care i-a adus celebritatea), iar mai apoi, până la pensionarea din 1982, director de studii şi profesor la Collège de France, precum şi director adjunct la Musée de l’Homme. A fost membru al Academiei Franceze din 1973.

Număr de vizualizări :2980


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro