“Filmul de Piatră”, rampă de lansare pentru tineri cineaști!

dec. 3rd, 2010 | By | Category: Postcard

După o ediție „și jumătate” de festival de film la Piatra Neamț, cu succes incontestabil atât la public, cât și în rândul participanților și al invitaților, și în ciuda subfinanțării, “Filmul de Piatră” își asumă rolul de-a strânge la un loc cele mai bune filme realizate de tineri români și moldoveni (studenți, profesioniști sau amatori). Autorii filmelor selectate vor fi invitați la Piatra Neamț între 6 și 9 ianuarie 2011 pentru un festival inedit, în care se va pune accentul pe networking, schimb de experiență și workshop-uri, la care se adaugă sporturi de iarnă și numeroase evenimente speciale. “Filmul de Piatră” este organizat de o echipă de voluntari condusă de Andrei Dăscalescu. Înscrierile pentru “Filmul de Piatră” se pot face până pe 5 decembrie 2010, inclusiv. Sunt acceptate filme și videoclipuri muzicale cu durata între 1 minut și 30 minute, realizate de autori din România și Republica Moldova.

Fiind, încă de la prima ediție, un festival al descoperirilor (dintre cele 9 filme premiate 5 au fost proiectate în premieră și aparțin unor autori care nu au studii cinematografice), “Filmul de Piatră” a construit un concept prin care sa ajute tinerii cineaști să evolueze, să se cunoască între ei și sa-și promoveze filmele în festivaluri.

Filmele selectate la a doua ediție au șansa de a fi proiectate la Londra și Toronto, în festivalurile de film românesc organizate de Centrul Cultural Român al Fundației Rațiu și, respectiv, de ToRo Arts. De asemenea, ele vor fi prezente în standul României la cel mai important festival de film de scurt-metraj din lume, la Clermont-Ferrand, printr-o colaborare cu Asociația Este’n’Est. Pe lângă aceste parteneriate oficiale, organizatorii “Filmul de Piatră” vor recomanda filmele festivalurilor partenere, și vor anunța autorii filmelor despre deadline-uri și posibilități de înscriere.

Înscrierile pentru “Filmul de Piatră” se pot face până pe 5 decembrie 2010, inclusiv. Sunt acceptate filme și videoclipuri muzicale cu durata între 1 minut și 30 minute, realizate de autori din România și Republica Moldova. Înscrierile se fac online, la www.filmuldepiatra.ro, nefiind necesară trimiterea unui plic.

Toți autorii filmelor selectate vor fi invitați la Piatra Neamț pentru un festival și o mini-vacanță de iarnă, de neuitat.

Filmul de Piatră” e un vis al meu, atât ca tânăr cineast, cât și ca organizator. După experiența a zeci de festivaluri [cu documentarul Constantin și Elena, n.r.], am vrut să creez, la Piatra Neamț, un festival cu ce-am văzut mai bun la festivalurile internaționale. Dar am simțit și că trebuie să umplem un gol în peisajul festivalier autohton, altfel destul de bogat: un program principal dedicat exclusiv scurt-metrajului autohton, deschis atât profesioniștilor cât și cineaștilor amatori. Apoi, am mers și mai departe: ne-am propus sa ajutăm filmele selectate la Piatra Neamț să fie promovate și văzute în afara țării.”, a spus regizorul Andrei Dăscalescu, director al festivalului.

Pe lângă programul principal, la Piatra Neamț vor fi proiectate selecții ale festivalurilor internaționale partenere, un program dedicat copiilor și unul dedicat sporturilor de iarnă.

Număr de vizualizări :1296


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro