“Curs de filosofie morală. Universitatea Liberă din Bruxelles 1962-1963” de Vladimir Jankélévitch

dec. 26th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Plural M” a Editurii Polirom va apărea volumul “Curs de filosofie morală. Universitatea Liberă din Bruxelles 1962-1963” de Vladimir Jankélévitch, în traducerea lui Andrei Şerban.

Volumul are la bază cursul de filosofie morală susţinut de Vladimir Jankélévitch la Universitatea Liberă din Bruxelles în 1962-1963 şi transcris de unul dintre elevii săi. Spre deosebire de cursurile lui Jankélévitch de la Sorbona, acesta se dovedeşte mult mai didactic, cu o împărţire riguroasă a tematicii în numeroase secţiuni. Însă temele predilecte ale autorului, la fel ca şi referinţele la istoria filosofiei, sunt pretutindeni prezente, căci, în viziunea lui Jankélévitch, morala tinde să invadeze întreaga existenţă. Aparatul critic alcătuit de Françoise Schwab oferă numeroase indicaţii privind provenienţa citatelor sau trimiterile la alte opere ale autorului.

VLADIMIR JANKÉLÉVITCH (1903-1985), elev al lui Bergson, de a cărui filosofie a fost influenţat, a predat la mai multe universităţi pînă în 1951, cînd i s-a oferit Catedra de Filosofie Morală de la Sorbona, pe care o va ocupa până în 1979. Dintre lucrările publicate: L’Ironie ou la bonne conscience (1936; Ironia, 1994), La Mort (1966; Tratat despre moarte, 2000), Le Pardon (1967; Iertarea, Polirom, 1998), L’Irréversible et la nostalgie (1974; Ireversibilul şi nostalgia, 1998).

Număr de vizualizări :1413


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro