La Editura Tritonic a apărut volumul “Băieţi aproape buni” de Bogdan Teodorescu.
“Nu am nici o ezitare în a susţine că “Băieţi aproape buni” este un roman excepţional pe care l-aş propune ca lectură obligatorie celor ce doresc să cunoască feţele vizibile, dar mai ales cele ascunse ale lumii noastre. Un roman despre distanţa enormă dintre adevăr şi minciună sau, cu alte cuvinte, despre manipulare. Căci Bogdan Teodorescu este nu numai un analist politic de clasă, un profesor de marketing politic şi electoral, ci şi un cunoscător desăvârşit al tehnicilor de manipulare, aşa cum au evoluat ele în ultimii cinci mii de ani! De altfel, cartea sa, “Cinci milenii de manipulare”, apărută în 2007, poate fi un sprijin deosebit pentru cei ce vor să ştie ce se petrece dincolo de ce ni se spune, de ce gândim într-un fel sau altul, cât judecăm noi şi cât ni se impune, prin manipulare, voinţa celor ce, până la urmă, ne stăpânesc. Pornind de la uciderea din întâmplare a unei ziariste de investigaţie de către un bodyguard drogat, autorul face numeroase incursiuni pe diversele paliere ale societăţii noastre postrevoluţionare, de la lumea periferiei, la vârfurile văzute şi nevăzute ale societăţii româneşti.
Ce se fură, cum se fură şi unde ajung banii, ce s-a întâmplat în realitate şi care este varianta finală; ce păţesc cei ce se apropie prea tare de adevăr şi cum comentează presa străină moartea ziaristei şi nu numai, sunt câţiva din pilonii unui roman modern, viu, profund, din care lipsesc dulcegăria şi nesemnificativul atât de caracteristice literaturii scrise după Revoluţie.
Foarte fin analist, Bogdan Teodorescu conturează cu o siguranţă extraordinară portrete şi situaţii dintre cele ce se petrec zilnic într-o lume în derivă, dominată de cacealma, minciună şi agresivitate. Dincolo de toate, romanul mai este şi o meditaţie gravă despre noi, cei dintotdeauna, şi despre noi cei de azi care, în anii postrevoluţionari, am ratat libertatea şi demnitatea dobândite cu atâtea sacrificii.
De ce am ajuns aşa, ce drum am parcurs şi cine ne sunt ghizii sunt câteva întrebări la care Bogdan Teodorescu romancierul, dar şi omul de ştiinţă ne oferă un răspuns.”, a scris Augustin Buzura.