Vernisaj: “Ceşti cu plante de pe deal” de Ştefan Câlţia

nov. 4th, 2010 | By | Category: Proiecte

Astăzi, 5 noiembrie 2010, ora 18:00, la Galeria Posibilă din Bucureşti are loc vernisajul expoziţiei “Ceşti cu plante de pe deal” de Ştefan Câlţia. De la ora 17:00, are loc o conferinţă de presă şi discuţii, la care participă artistul, alături de Ana Wagner şi Matei Câlţia. Expoziţia este deschisă în perioada 6 noiembrie 2010 – 29 ianuarie 2011. Curator: Matei Câlţia.

Expoziţia reuneşte toate cele peste optzeci de obiecte de porţelan create de Ştefan Câlţia în ultimii doi ani, şi reprezintă un moment deosebit atât pentru creaţia artistului cât şi pentru domeniul picturii pe porţelan de la noi. Pe lângă acestea, expoziţia prezintă şi o serie de desene cu plante şi vase, aşezate într-o atmosferă plină de parfum şi natural. De asemenea, special pentru expoziţie Ştefan Câlţia a realizat şi un tiraj de 40 de litografii.

Expoziţia se construişte în jurul unui proiect inedit atât pentru artist cât şi pentru scena artistică din România.

Oarecum firească pentru cei ce îi cunosc opera, legătura dintre Ştefan Câlţia şi vasele pictate aşteptau provocarea de a ieşi din suprafața pictată a tablourilor. Minuţia şi bucuria cu care pictează plante, pahare de glajarie, vase de porţelan sau fructe fac adesea din naturile sale statice adevărate alaiuri în care obiectele rânduite pe etajere devin personaje, formele şi decoraţia lor definindu-le individualitatea. Veşmintele personajelor şi vasele de porţelan sunt în tablourile sale suprafeţele predilecte pentru un desen vegetal ritmat bidimensional de inspiraţie cel mai adesea bizantină. Ritmurile pe care le creează  dau naştere unei texturi noi, unice, de vegetal.

Atelierul de creaţie Wagner şi-a propus să invite artişti importanţi pentru a realiza o colecţie de obiecte din porţelan pictat manual. Ideea s-a născut văzând cum procedează marile manufacturi de porţelan din Europa care invită periodic mari artişti pentru a crea colecţii inedite. Artistul invitat explorează astfel teritorii noi în creaţia sa, iar universul porţelanului se îmbogăţeşte cu amprenta unui mare creator.

“Prezenţa lui Ştefan Câlţia alături de atelierul de creaţie Wagner ne-a inspirat şi ne-a întărit  încrederea în a duce mai departe acest unic şi rafinat proiect” a declarat Ana Wagner .

Număr de vizualizări :1650


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro