Astăzi, 5 noiembrie 2010, ora 16:00, în Foaierul Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” are loc conferinţa de prezentare a proiectului “Scenart”, proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!“ Conferinţa are loc în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă!” (4 – 14 noiembrie 2010, Bucureşti).
În cadrul conferinţei, desfăşurată în prezenţa cursanţilor şi a formatorilor români, se va discuta despre rezultatele activităţii din cadrul primei sesiuni de cursuri de formare, din intervalul iunie – septembrie 2010, discuţiile fiind însoţite de un film de prezentare, care include interviuri realizate cu formatorii italieni, români şi cursanţii primei sesiuni de formare.
Echipa SCENART va prezenta, de asemenea, desfăşurarea cursurilor din următoarea sesiune de pregătire profesională (secretariat artistic, protecţia muncii, video design şi organizare spectacole), furnizând informaţii inedite cu privire la importanţa acestui demers, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din cel al beneficiilor constituirii unui centru de formare pentru meserii din artele spectacolului, în premieră în România.
La conferinţă vor participa din partea Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” şi a partenerului transnaţional, Accademia Teatro alla Scala: Răzvan Ioan Dincă (manager de proiect), Umberto Bellodi (reprezentant pe ţară), Laura Sterian (asistent de proiect) şi George Călin (asistent coordinator training).
SCENART – Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului din România este un proiect iniţiat în octombrie 2009 de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano. Proiectul urmăreşte pregătirea şi perfecţionarea persoanelor care lucrează în domeniul artelor spectacolului din România şi vine să acopere o lipsă importantă de pe piaţa muncii din România, meseriile specifice artelor spectacolului fiind foarte puţin sau deloc reprezentate în acest domeniu.
Proiectul a intrat în aprilie 2010 în a doua sa etapă, în cadrul căreia s-au desfăşurat o serie de module de formare pentru angajaţii Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, pentru meseriile tehnice, ca maestru de lumini, maestru de sunet, maşinist, recuziter, cabinier, costumier, machior şi altele. Toate cursurile au fost susţinute de formatori din cadrul Accademiei Teatro alla Scala, instituţie asociată Teatrului La Scala din Milano, care funcţionează ca o universitate pentru artele spectacolului cu drepturi depline, pregătind anual peste 400 de profesionişti.
Proiectul urmăreşte să se constituie într-o academie independentă, într-un centru de pregătire pentru meseriile specifice domeniului artistic şi să contribuie în acest fel la profesionalizarea acestui domeniu în România.