Radu Pavel Gheo lansează “Noapte buna, copii!” la Iaşi

nov. 15th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 17 noiembrie 2010, ora 14.00, în Sala Senat a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Radu Pavel Gheo se va întâlni cu studenţii de la Facultatea de Litere şi Jurnalism pentru o dezbatere pe tema „Drumul de la literatură la publicistică şi înapoi”, în cadrul căreia va avea loc prezentarea romanului Noapte bună, copii!” (Polirom, 2010) şi a volumelor de publicistică ale sale. Participă: Emanuela Ilie, Loredana Opăriuc, Alex Savitescu. Moderator: Andrei Giurgia.

În aceeaşi zi, de la ora 18.00, la Librarium Avant-Garde (Str. Lăpuşneanu, nr. 16) va avea loc lansarea romanului “Noapte bună, copii!” de Radu Pavel Gheo, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Prezintă: Liviu Antonesei, Antonio Patraş, Bogdan Creţu

Evenimentele sunt realizate în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi şi Librarium Grup.

Volumul lui Radu Pavel Gheo prezintă povestea lui Marius după ani de emigraţie americană. Marius vine în România într-o vizită de afaceri. Dar nu doar atât. Ca dovadă, şi-a adus cu el un Chevrolet Corvette roşu, unul din visele materializate ale adolescenţei lui. Ceea ce nu ştie încă este că în fosta lui ţară nu-l aşteaptă doar amintirile luminoase şi plăcerea de a-şi etala prosperitatea şi succesul american, ci şi umbrele trecutului. “Noapte bună, copii!” este un periplu în timp şi spaţiu prin partea întunecată a Los Angeles-ului, prin jocurile nu întotdeauna simple şi vesele ale copilăriei din satul bănăţean al bunicilor, printr-un alt sat, din Moldova, unde se cer încheiate socoteli vechi, prin lumea literară a Iaşiului, în care încearcă să supravieţuiască unul dintre tovarăşii de demult ai lui Marius, ultimul rămas în ţară. Iar în vîrtejul de întîmplări cînd tragice, cînd comice, apar cîteodată lucruri neînţelese şi înfricoşătoare. La începutul acestei istorii erau patru – patru copii care visaseră să ajungă Dincolo. Ca noi toţi, o întreagă generaţie care am tînjit şi mai tînjim încă după Tărîmul Făgăduinţei.

„Un autor plin de talent, care se miscă lejer între Cehov şi Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e că ştie să povestească în aşa fel încât cititorii să nu se plictisească, lucru rar la autorii români tineri.” , a scris Ştefan Agopian despre acest volum.

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) este absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea de Vest Timişoara, redactor şi traducător al Editurii Polirom şi redactor al revistei Orizont din Timişoara. Deţine rubrici permanente în săptămînalul ieşean Suplimentul de cultură şi în revistele Orizont şi Noua literatură.

Volume publicate: Valea Cerului Senin (1997); Despre science fiction (ed. I, 2001; ed. a II-a, 2007); Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (Polirom, ed. I, 2003; ed. a II-a, 2005); Românii e deştepţi (Polirom, ed. I, 2004; ed. a II-a, 2006); Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004); DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Numele mierlei (Polirom, 2008). A coordonat împreună cu Dan Lungu volumul Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008). A apărut în mai multe antologii de proză şi eseuri din România, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse în franceză, germană, maghiară, polonă, sîrbă, slovenă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN CLUB România şi membru fondator al Asociaţiei Culturale CLUB 8 (Iaşi).

A fost distins, printre altele, cu premiul revistei Sfera politicii pentru cea mai bună traducere a unei lucrări de ştiinţe politice (Leo Strauss, Cetatea şi omul, Polirom, 2000); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (2003); premiul „Ioan Slavici” pentru merite culturale (2005); premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judeţean Timiş (2005); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul DEX-ul şi sexul (2005); diplomă de excelenţă în domeniul cultural, acordată de Primăria Timişoara (2007).

În anul 2007 a scris o piesă de teatru, Hold-Up Akbar SAU Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara.

În luna octombrie a acestui an, la editura Stinging Fly din Irlanda a apărut antologia de povestiri Sharp Sticks, Driven Nails, realizată de scriitorul Philip O Ceallaigh, în cuprinsul căruia a fost inclusă şi povestirea lui Radu Pavel Gheo Trucaje (Fake), preluată din volumul de proză scurtă Numele mierlei.

Număr de vizualizări :1357


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro