Lansare la MŢR: „În trei zile lumea va fi devorată” de Ofelia Prodan

nov. 1st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 2 noiembrie 2010, ora 18:00, la Librăria Cărtureşti – Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, are loc lansarea volumului  „În trei zile lumea va fi devorată” de Ofelia Prodan, Editura Paralela 45. La eveniment vor participa: Paul Cernat, Alexandru Matei, Octavian Soviany, Călin Vlasie, Ofelia Prodan.

„Ofelia Prodan scrie poeme cu personaje. Poeme compuse tacticos, ca nişte naraţiuni stranii şi crude, cu personaje infraumane, de o intensitate hipnotică. […] Precizia calmă a discursului poematic ţine sub control ca un capac de metal amestecul de suavitate întunecată şi cruzimi viscerale. Fără a fi îmblânzită, psihoza cotidianului se lasă astfel contemplată. În trei zile lumea va fi devorată transformă triumful infraumanităţii într-o şansă a poeziei.”, a scris Paul Cernat pe coperta a patra a volumului.

„Ofelia Prodan a înţeles un fapt esenţial pentru poezia de azi şi anume că, în lipsa unui pretext epic, a unei minimale poveşti, revelaţia pe care aceasta aspiră să o producă nu mai este posibilă. O mărturisesc toate textele din actualul volum, dar mai ales „poemele unui cărăbuş bătrân”, transcrise sub forma unor scurte proze al căror curcubeu se adapă cu o trompă din cotidian şi cu alta din fantastic.” (Ioan Es. Pop)

Cu inteligenţă şi discreţie, Ofelia Prodan cultivă un gen de poezie care nu refuză o anume angajare cu înţeles mai înalt. Dacă nu crede în utopie, ca mai toţi colegii ei de generaţie, poeta arată o formă de participare la câteva valori ameninţate.” (Dan Cristea)

„O cronică a unei apocalipse anunţate ne prop­une poeta Ofelia Prodan în ultima ei carte, intit­ulată de altfel chiar În trei zile lumea va fi devorată (Editura Paralela 45, 2010). Sigur că, în eventualitatea – prea puţin probabilă – în care, pe parcursul lecturii propriu-zise, ar uita sau ar ignora titlul, cititorul ei ar putea avea impresia că cele patru secţiuni ale volumului (Poemele unui cărăbuş bătrân, Savelciuc, Noul Mesia şi Maşa) tematizează alte nuclee lirice grele: martiriul şi apocatastaza, ispitirea şi mântuirea, necesitatea, dar şi ineficienţa visului, înţelepciunea şi nebunia, maturizarea şi moartea, supliciul şi extazul, relaţia vânat-vânător, traumatizanta experienţă a vieţuirii într-un spaţiu periferic, criza imaginarului etc. (Emanuela Ilie)

Număr de vizualizări :1428


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro