FNT: “Interzis accesul animalelor”, în regia lui Rodrigo Garcia

nov. 1st, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 2 noiembrie 2010, ora 18:00, la Opera Naţională Bucureşti are loc spectacolul “Interzis accesul animalelor”, în regia lui Rodrigo Garcia, în traducerea Ioanei Anghel. Spectacolul are loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Totodată, spectacolul se va juca şi mâine, 3 noiembrie 2010, ora 21:00, la ONB.

Din distribuţie fac parte: Claudia Ieremia, Andrea Tokai, Ion Rizea, Alina Reus, Romeo Ion şi copilul David Popa.

Regizorul Rodrigo Garcia a spus într-un interviu acordat revistei “Atent” editată de Naţionalul timişorean: „sunt 20 de ani de când lucrez la un limbaj personal”, cuantificând durata unei cercetări în teatru cu rezultate excepţionale. Una dintre cele mai puternice şi inedite voci teatrale europene, Rodrigo Garcia a înfiinţat în 1989 la Madrid Compania „La Carniceria” (în traducere „Măcelăria”), ca o ironie subliniind faptul că a scăpat de munca de măcelar practicată de tatăl său, luând o cu totul altă cale în viaţă.
Compania „La Carncieria” a jucat spectacolele de autor ale lui Garcia – un autor dramatic foarte apreciat şi tradus în multe limbi – în toate marile festivaluri ale lumii, înregistrând succes de critică şi controverse în rândul publicului. Printre spectacolele montate se numără: Povestea lui Ronald, clovnul de la McDonalds (2002), Agamemnon (2003), Aruncă-mi cenuşa peste Mickey (2006), Cruda (2007), Accidente (a ucide pentru a mânca, 2006), Versus (2008), Moartea şi reîncarnarea unui cowboy (2009), şi multe altele. Având ca surse de inspiraţie declarate pe Beckett, Céline, Thomas Bernhard, Bunuel, Goya, Rodrigo Garcia visează la un teatru spre care „fiecare să poată deschide uşa cu putere, fără ezitare”. Scrierile lui, de la care porneşte fiecare spectacol, sunt extensii ale realităţii, cu o puternică dimensiune poetică.
În aprilie 2009, Rodrigo Garcia a primit prestigiosul Premiu „Noi Realităţi Teatrale” la Wroclaw, Polonia, premiul fiind acordat pentru a 11-a oară (ceilalţi câştigători au fost Pippo Delbono, Guy Cassiers, Arpad Schilling şi François Tanguy). Un an mai târziu a fost invitat de Teatrul Naţional din Timişoara să monteze un spectacol, acesta fiind prima sa prezenţă în România.

Număr de vizualizări :1556


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro