Filmul “Medalia de onoare” de Călin Netzer, premiat la Festivalul Internaţional de Film Arras

nov. 15th, 2010 | By | Category: Postcard

Filmul „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Netzer, a obţinut duminică, 14 noiembrie 2010, premiul pentru “Cea mai Bună Regie” la Festivalul Internaţional de Film Arras. Proaspăt lansat în cinematografele din România, filmul poate fi văzut, până joi, 18 noiembrie 2010 în Bucureşti, la Cinema Studio, Cinemateca Union, Cinema City Cotroceni, Hollywood Multiplex, Movieplex şi The Light, în Ploieşti la Cinema City, în Iaşi la Cinema Victoria,  în Constanţa la Cityplex şi în Cluj la Cinema City. În perioada 19-25 noiembrie 2010, „Medalia de onoare” va mai fi proiectat în Bucureşti la Glendale Studio şi în Cluj la Cinema Arta.

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primește o distincție pentru faptele sale de vitejie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.   Personajul principal primește accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia și le mai amintește. Odată primită, medalia îl face pe Ion să își reexamineze întreaga viață – se gândește acum că poate nu a fost un învins. Poate că viața sa înseamnă de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente, Ion este un om împlinit.

Distribuția filmului este plină de nume sonore  – în rolurile principale îi regăsim pe Victor Rebengiuc și Camelia Zorlescu, iar în roluri secundare îi puteți vedea pe Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. Filmul se bucură de participarea extraordinară a fostului președinte al României, Ion Iliescu.

Până acum, „Medalia de onoare“ a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Mențiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie si Cel mai bun Actor în rol principal). Cel mai recent premiu este Mențiunea Specială a Juriului obţinută la Festivalul de Film de la Zagreb, în octombrie 2010, pentru „un amestec – simplu, în aparență – de politică, tragism și umor, cu o urmă de căldură și umanitate”.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, la secțiunea de Regie Film. Până la obținerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selecționate în festivaluri de film, ca cele de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma și Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria“, a fost, la rândul său selecționat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea și premiat de Academia Europeană de Film, de Festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.

Tudor Voican este unul dintre cei mai premiați scenariști români la ora actuală. Printre cele mai cunoscute scenarii ale sale sunt cele scrise în colaborare cu regretatul Cristian Nemescu, cum ar fi „Mihai și Cristina“,„Poveste la scara C“,„Marilena de la P7“,„California Dreamin’ (nesfârșit)“. De asemenea el a scris scenariul și pentru lungmetrajele „Italiencele“, în regia lui Napoleon Helmis, „Binecuvântată fii, închisoare“ și „Schimb valutar“ (regia Nicolae Mărgineanu).

Lungmetrajul de ficțiune „Medalia de onoare“ este o coproducție Scharf Advertising, Pandora Film și Abis Studio, realizată cu spriinul Centrului Național al Cinematografiei, Arte/ZDF, Eurimages, HBO România, TVR, BV Mc Cann Erickson Romania, Odyssey Comunication, Abis Studio și Teleclub.

Număr de vizualizări :1494


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro