Doina Uricariu lansează “Maxilarul inferior”, la Dalles

nov. 29th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 29 noiembrie 2010, ora 18:00, la Librăria Dalles din Bucureşti se vor lansa volumele de memorii, evocări şi convorbiri “Maxilarul inferior” (volumele I-II) de Doina Uricariu, Editura Polirom. Prezintă prof.dr. Eugen Negrici, conf.dr. Paul Cernat şi criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Cele două volume din “Maxilarul inferior” spun povestea vieţii autoarei, a călătoriilor şi a lecturilor sale, a părinţilor săi, a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. De asemenea, sunt evocate întâmplări şi întâlniri ale acestora cu Pan Halippa sau generalul Macici, Marie-France Ionesco, Arşavir Acterian, Alexandru Paleologu, Julia Kristeva, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Marian Papahagi.

Cu un titlu inspirat de istoria personală a tatălui autoarei, care a fost rănit în al doilea război mondial la Oarba de Mureş şi şi-a pierdut mare parte din mandibulă, volumele de memorialistică ale Doinei Uricariu sunt construite asemenea unuia scris la două mâini.

Pe tot cuprinsul lor, amintirile cele mai diverse ale autoarei se alătură convorbirilor cu relevanţă istorică purtate cu Regina Ana.

Amintirile îl au în prim-plan pe tatăl autoarei, dar şi numeroasele personalităţi întâlnite, în timp ce convorbirile cu Regina Ana se constituie într-o veritabilă istorie a secolului XX european şi a caselor regale din Europa.

“Paginile cuprinse sub acest titlu surprinzător pentru o carte de amintiri şi convorbiri sunt o provocare a memoriei mele şi a celorlalţi. Aşa cum mari chirurgi au reconstituit maxilarul inferior al tatălui meu printr-o reconstrucţie chirurgicală şi estetică exemplară, şi eu am încercat să refac memoria, istoria şi o parte din romanul omului european în secolul XX, trăind liber sau în lagărul socialist. Din sute de poveşti trăite de mine şi de părinţii mei, din convorbirile de la Versoix cu Regina Ana, un om şi un martor excepţional al veacului. Din teatrul infinit al memoriei ce trece din viaţă în cărţile bibliotecilor vii pentru a putea trăi într-o singură viaţă cât mai multe vieţi. Numai aşa putem privi lumea cu cât mai multe perechi de ochi, de la cei ai furnicii la cei care o scrutează sub microscop, ca s-o vindece. De la privirea broaştei, din mâluri, la aceea a vulturului, în înălţimi, râvnită de filosof.”, a scris autoarea.

Număr de vizualizări :1256


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro