Doina Ioanid lansează “Ritmuri de îmblânzit aricioaica”, la Iaşi

nov. 30th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 2 decembrie 2010, ora 18:00, la Librăria Avant-Garde (str. Lăpuşneanu nr. 16, Iaşi) Doina Ioanid îşi lansează cel mai recent volum de poezii, apărut la Editura Cartea Românească, în colecţia “Poezie”. Despre “Ritmuri de îmblânzit aricioaica” vor vorbi Emil Brumaru, Liviu Antonesei şi Emanuela Ilie.

„Cu “Ritmuri de îmblânzit aricioaica”, poezia Doinei Ioanid dobândeşte o intensitate a vibraţiei poetice pe care volumele anterioare o lăsau doar să se întrevadă. O poezie a destrămării şi a singurătăţii, cu atât mai tulburătoare cu cât autoarea nu recurge la „podoabe”. Lirismul se naşte şi creşte din privirea necruţătoare, dar empatică aruncată asupra lumii din jur, din ritmul existenţei şi dintr-o profundă şi emoţionantă asumare a destinului.” (Carmen Muşat)

“Venită dinspre Cristian Popescu şi suprarealiştii francezi, dar şi dinspre prozopoemele lui Rimbaud şi Bacovia, poezia Doinei Ioanid a fost dintotdeauna un jurnal de stări interioare ale sensibilităţii repliate spre sine. Butonul intensităţii afective este dat însă acum la maximum, iar glacialitatea spectrală, retro a „duducăi de marţipan” a lăsat de mult locul vulnerabilităţii depresive şi inadaptării mature, visceralităţii revoltate şi mizeriei agresive a cotidianului. Fantasma personală care bântuie secvenţele – sau diapozitivele – acestui nou volum este „aricioaica”, animal totemic al singurătăţii retractile, „ţepoase” şi interiorizate. O singurătate ai cărei demoni sunt îmblânziţi, totuşi, de calitatea autoscopiei şi de rafinamentul imaginarului decadent. Autoare prin excelenţă implozivă, Doina Ioanid este una dintre cele mai substanţiale, mai rezistente şi mai pure voci ale poeziei româneşti din ultimul deceniu.” (Paul Cernat)

Număr de vizualizări :2599


One Comment to “Doina Ioanid lansează “Ritmuri de îmblânzit aricioaica”, la Iaşi”

  1. […] a destinului“, spune Carmen Musat despre volumul de poezii al Doinei Ioanid, citata de agentiadecarte.ro. Poti citi pe tema asta si:Intalnire culturala cu Dinu Olarasu la Serile TIMPUL“Literatura […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro