„O hartă a creaţiei enesciene”

nov. 12th, 2010 | By | Category: Postcard

Noul Catalog al Creaţiei lui George Enescu” de Clemansa Liliana Firca, lansat ieri, 12 noiembrie 2010, cu sprijinul Muzeului Naţional „George Enescu” vine cu o nouă perspectivă asupra creaţiei marelui compozitor român. Lansarea a fost precedată de o muncă de patru ani de cercetare a manuscriselor puse la dispoziţie de Muzeul gazdă.

Una dintre surprizele în realizarea Noului Catalog… a fost identificarea unei schiţe a primei părţi din Sonata a II-a de pian, scrisă în 1912, cu 12 ani înainte de lansarea Sonatei propriu-zise. Autoarea a găsit şi un manuscris al părţii finale din Sonata a II-a de pian, scris complet în creion, pe un singur portativ. Dacă, în mod normal, o lucrare pentru pian este scrisă pe două portative pentru ambele mâini, în cazul acestui manuscris George Enescu a elaborat doar linia melodică fără a specifica cu ce mână să cânte artistul. Schiţa avea inscripţia „În tren, înainte de Timişoara, făcută în trei ore şi jumătate”.

Ordonarea cronologică a operei compozitorului, încetăţenită ca metodă de cercetare, a fost înlocuită de Clemansa Liliana Firca cu o structurare în funcţie de genurile muzicale. Muzicologul Elena Zottoviceanu a afirmat, în cadrul conferinţei de presă, că principala problemă pentru autoare în valorificarea operei lui George Enescu a fost identitatea şi alteritatea temelor muzicale. Cea de-a doua dificultate în realizarea „Noului Catalog…” a fost cantitatea mare de manuscrise care au fost analizate de către Clemansa Liliana Firca, motiv pentru care autoarea a trebuit să dea dovadă şi de un spirit de observaţie profund.

Lansarea lucrării nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Muzeului Naţional „George Enescu” care a permis accesul şi a pus la dispoziţia cercetătoarei arhiva de manuscrise a compozitorului, cea mai mare din lume.

Lucrarea lansată ieri, dedicată Muzicii de Cameră, este prima dintr-o serie de trei. Următoarele două volume vor fi dedicate muzicii simfonice şi lucrărilor vocal-simfonice.

Număr de vizualizări :1448


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro