„Magia ceremonială” de Agrippa Von Nettesheim

nov. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald a apărut ultimul volum al trilogiei “De occulta Philosophia/ Filosofia Ocultă”, “Magia ceremonială” (Cartea III) de Cornelius Agrippa von Nettesheim.

“Filosofia Ocultă” este structurată în trei părţi, fiind o oglindă a Universului, pe care Agrippa şi-a propus să-l înfăţişeze în cele mai mici detalii. Astfel, cele trei straturi ale sale: elementalul, cerescul şi intelectualul, corespunzătoare celor trei volume din “Filosofia Ocultă”, sugerează ascensiunea gradată spre ultima Lume, prin înţelegerea şi armonizarea continuă a elementelor fiecărei lumi în parte.

„Magia ceremonială” se ocupă de efectul numelor divine, de ierarhia îngerilor, de cele nouă clase ale spiritelor rele, de rituri, extaz, puritate, amestecând într-o sinteză uluitoare învăţăturile lui Moise, ale lui Hristos, ale lui Orfeu, Democrit şi Plotin. Magicienii obţin desăvârşirea prin „cercetarea şi înţelegerea legilor religiei”, care îi va conduce în final la cunoaşterea adevărului. Căci, „nimic nu este mai plăcut şi mai bine primit în faţa lui Dumnezeu ca omul cu desăvârşire evlavios şi cu adevărat credincios; un astfel de om este mai presus decât semenii săi pe cât sunt zeii nemuritori mai presus decât el.”

Celor care vor să se dedice acestei ştiinţe, Agrippa le dă un sfat: „păstraţi această învăţătură atât de sfântă în adâncul inimii voastre, ca pe o taină a religiei, sub o tăcere de neabătut care să nu vă îngăduie să vorbiţi despre ea niciodată.”

Număr de vizualizări :1501


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro