„Literatură şi vin”, primul festival de literatură din vestul ţării, la Timişoara

nov. 13th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 2-4 decembrie 2010, la 5 ani de existenţă în Timişoara şi Arad, 24-FUN organizează „Literatură şi vin”- primul festival de literatură din vestul ţării. Din program nu vor lipsi seri de lectură în urbe cu nume mari din literatura contemporană naţională: Adriana Babeţi, Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Marius Chivu, Dan Mircea Cipariu, Tudor Creţu, Şerban Foarţă, Radu Pavel Gheo, Ioan Groşan, Florin Iaru, V. Leac, Mircea Mihăieş, Andrei Mocuţa, Ioan T. Morar, Liubiţa Raichici, Costel Stancu, Robert Şerban, Cecilia Ştefănescu, Marcel Tolcea, Cornel Ungureanu, Daniel Vighi.

Pe parcursul celor trei zile, în sala de spectacole a Cerculului Militar Timişoara, în cafenelele D’arc şi Scârţ loc lejer, „curioşii” sunt invitaţi să „lectureze” momente menite să captiveze publicul timp de trei zile, să se apropie de literatură prin intermediul cuvintelor rostite sau nerostite, creionate sau schiţate, jucate sau mimate, gustate sau încercate.

Vor avea loc lansări de carte şi vor fi prezentate tinere talente, expoziţii, caricaturi împreună cu artistul Ion Barbu, dar şi portrete şi crochiuri ale studenţilor de la Facultatea de Arte, teatru, proiecţii, concerte etc.

Evenimentul îşi doreşte apropierea dintre scriitori şi cititori prin intermediul cuvintelor, a ideilor şi dialogurilor, a ipostastazelor şi ipotezelor nemaiîntâlnite sau mai rar întâlnite, invitându-i astfel pe timişoreni (şi nu numai) să participe la prima sărbătoare a literaturii din oraş.

Despre „lectură” – în foarte puţine cuvinte

“Lectura, acţiunea de a citi, îndeletnicire realizată cu ajutorul artei. Această operaţie, odată deprinsă, se face cu ochiul sau cu voce tare. Lectura serveşte mai temeinic înţelegerii. Ceea ce asculţi trece repede, pe când ceea ce citeşti se digeră pe îndelete. Nu te pronunţi asupra valorii unei lucrări până nu o citeşti, cum se spune, cu ochiul pe hârtie. Citită personal, lectura te ajută să-i culegi întregul sens, îţi ornează spiritul şi îţi formează judecata. Făra ea, însuşirile cele mai frumoase se veştejesc. Lectura a devenit un chin pentru cei mai mulţi oameni. Neglijând-o în tinereţe, eşti incapabil s-o îndrăgeşti la maturitate. Mulţi dintre noi ne servim de lectură ca sclavii fugari, care se tem de stăpânii lor.”, au scris organizatorii festivalului (coordonator proiect Mihaela Purec, director festival Robert Şerban.)

Despre „vin” – în foarte puţine cuvinte

„Vinul este, fără îndoială, un elixir cântat de poeţi, venerat în ritualuri, capabil să ne desfete cu aromele lui incredibile. Indiscutabil, vinul a jucat un rol important în întreaga evoluţie a culturii şi civilizaţiei din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Vinul este ca o poezie sau ca o simfonie. Vinul reprezintă, fără îndoială, o adevărată desfătare a spiritului.

Grecii îl ridică la statutul de băutură a zeilor, francezii nu concep o cină fără el. În plus, poate fi băut, fără să pară o vulgaritate, atât de bărbaţi cât şi de femei.

Fiind un organism viu, un lichid plin de informaţie, între vin şi cel care-l degustă se stabileşte o comunicare extrem de rafinată. Vinul lasă amintiri. Vinul trăieşte intens în butoaiele din care-şi extrage taninul şi duce o viaţă molcomă în sticlă, însă rămâne un organism viu până în momentul când este consumat.

Unii oameni sunt cunoscători, pot discuta un vin, pot discerne şi argumenta diferenţele, iar alţii sunt amatori, dar pot ajunge să treacă de faza în care doar beau vinul, până la cea în care doresc un contact cu această cultură, cu filozofia ce naşte trăirile bahice, fără a atrage reproşul semenilor. Cel mai des este vorba despre oameni care găsesc în vin un liant, o băutură prietenoasă în jurul căreia se aşează la vorbă.”

Număr de vizualizări :1701


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro