”Gibraltar Impex JPG” vs ”Contraste de arhitectură în Bucureşti”

nov. 25th, 2010 | By | Category: Proiecte

Vineri, 26 noiembrie 2010, ora 19:00, în curtea Muzeului George Enescu din Bucureşti, doi artişti români vor aduce în atenţia publicului problemele cu care se confruntă spaţiul urban al Bucureştiului, prin intermediul unei instalaţii artistice inedite. Este vorba de îmbinarea a două proiecte: unul aparţinând artistului Aurel Tar Gibraltar ultraperiferic art corner” (un spaţiu  care constă din doi pereţi şi o podea, uşor de montat în 15 minute în locaţii alternative – un ”colţ” de creaţie), care va găzdui expoziţia fotografică a lui Lucian Muntean – ”Contraste arhitecturale în Bucureşti. Locul de ridicare a instalaţiei este acelaşi unde, în luna noiembrie a anului curent, a avut loc expoziţia-container ”Import/Export” a artistului francez Laurent Pernel, de care aceste proiecte sunt legate tematic.

Proiectul „Gibraltar ultraperiferic art corner” de Aurel Tar este o instalaţie artistică de tip street art care necesită doar doi pereţi şi o podea, uşor de montat în 15 minute în locaţii alternative. Crearea unui ”colţ de cameră” în spaţiul public propune o regândire a acestuia din urmă şi permite artistului să îşi desfăşoare activitatea- de la vernisaje la performance-uri de scurtă durată. Pe 26 noiembrie 2010, „Gibraltar ultraperiferic art corner” va deveni spaţiul de expunere pentru fotografiile artistului Lucian Muntean. Acesta participă cu proiectul ”Contraste de arhitectură în Bucureşti”, derulat în 2007-2009. Fotografiile sale expun privitorilor un spaţiu urban asemenea unui puzzle incoerent de arhitectură veche şi nouă, neglijat şi amânat în şanţuri şi reabilitări etern nefinalizate. Proiectul a fost prezentat în luna septembrie a acestui an la Institutul Cultural Român din Paris, ca parte a unei expoziţii de amploare – ”Bucarest, la mal-aimee”.

Ideea de a crea acest mix artistic vizual în spatele Muzeului vine din colaborarea artistului francez Laurent Pernel, în timpul rezidenţei sale artistice la Bucureşti, cu cei doi artişti români. În luna noiembrie, Luarent Pernel a creat pentru public expoziţia- container ”Import/Export” în aceeaşi curte a Muzeului. Spaţiul său artistic amintea, prin alăturarea de somptuosul Palat Cantacuzino, de vechile clădiri de tip kiosk din secolele XVII-XIX făcute de către aristocraţi în grădinile palatelor lor, forme arhitecturale destinate petrecerii plăcute a timpului în şi alături de natură. Mesajul expoziţiei – protejarea unor astfel de clădiri  istorice şi culturale. Din păcate, cele trei proiecte nu pot funcţiona concomitent (expoziţia-container a fost închisă prematur din cauze care nu au ţinut de organizatori), însă cele două proiecte ale artiştilor români vor aminti mesajele sale prin propriile spaţii.

Organizatorii proiectului sunt Fundaţia Raţiu România şi Galeria Roger Tator din Lyon, Franţa. Împreună cu Muzeul George Enescu, „Gibraltar Impex JPG” se afiliază şi la proiectul Săptămâna familiei, săptămâna fără TV” organizat în perioada 22-28 noiembrie 2010 de site-ul www.zibo.ro.

Număr de vizualizări :1618


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro