“Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat în limba spaniolă

nov. 3rd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

VolumulNăscut în URSS”  de Vasile Ernu a fost tradus, de curând, în Spania, la editura Akal, cu titlul Nacido en la URSS”, în traducerea Corinei Tulbure. Născut în URSS”  reprezintă debutul lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010). Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, şi a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei „Observator cultural” şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.

Născut în URSS”  a mai apărut în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil), şi în 2009, la  Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov).

Cartea este în curs de apariţie la editura Hacca din Italia, editura L’Harmattan din Ungaria şi la editura Sulakauri din Georgia.

„Vasile Ernu e tare prin relaxarea şi forţa cu care uneşte şi simetrizează Literatura şi Mesajul.”, a scris Mihai Iovănel.

„Cel mai spectaculos debut al ultimilor ani este, de departe, cel al lui Vasile Ernu.” (Bianca Burţa-Cernat)

„Vasile Ernu îşi permite luxul „iresponsabilităţii”, lux extrem de costisitor într-o cultură de provincie. Îşi permite formularea unei întrebări cu argumentaţie simplă care să neliniştească profund. Zguduirea adevărului „de la sine înţeles” într-un ritm nonşalant, aproape prietenos – aceasta e finalitatea, fără dorinţă emfatică de rezolvare a aporiei. Ernu împrumută aroganţa imperiului uresesist pierdut în istoria sa personală şi o foloseşte exact în sensul contrar pe care-l puseseră la cale propagandiştii războiului rece.” (Costi Rogozanu)

„L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie găsit cu orice preţ şi citit, citit, citit: Must Read! Scrie fără utopism şi ideologii şi mai ales fără ură. Scrie pur şi simplu bine, cu o frumoasă limbă simplă, ironică şi lirică.” (Gherman Sadulaev)

Vasile Ernu s-a născut în URSS, în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul „Ultimii eretici ai Imperiului”, în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia . Volumul a vost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) şi a primit Premiul Tiuk! 2009.

Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

Paginile web ale autorului sunt: http://www.ernu.ro şi http://www.nascutinurss.ro/.

Număr de vizualizări :1534


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro