“Maurice Boutet de Monvel sau revelaţiile unui peisaj algerian”

nov. 3rd, 2010 | By | Category: Postcard

Astăzi, 4 noiembrie 2010, ora 18:30, la Muzeul Zambaccian (strada Muzeul Zambaccian nr. 21A, Bucureşti) are loc o nouă conferinţă în limba franceză susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, cu tema Maurice Boutet de Monvel sau revelaţiile unui peisaj algerian. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti.

Conferinţa “Maurice Boutet de Monvel ou les révélations d’un paysage d’Algérie” este ultima din ciclul de conferinţe susţinute de Stéphane-Jacques Addade în cadrul „Serilor Prietenilor la Muzeul Zambaccian”, inaugurate în luna octombrie 2009 de către Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia Prietenii MNAR.

Anii 1870 au fost, în Franţa, o perioadă bogată în căutări picturale, întemeiate deja, graţie lecţiei Realismului, doar pe observaţia directă. În această perioadă se manifestă exploziv pictura în aer liber, care scoate pictorul din atelier în căutarea motivului, luminii şi culorilor.

Tot în aceşti ani este popularizată fotografia, care devine, treptat, un instrument indispensabil în creaţia artistică. Algeria, care, începând cu opera lui Eugène Delacroix, concentrase atracţia irezistibilă a artiştilor pentru Orient, apare ca unul dintre locurile privilegiate ale acestei căutări.

Examinând un peisaj singular, pictat în 1876 de Maurice Boutet de Monvel (1859-1913) pe înălţimile de la Kabylie, Stéphane-Jacques Addade ne va evoca toate aceste căutări care, pe de altă parte, îl poartă şi spre arta panteistă a lui Caspar David Friedrich.

Număr de vizualizări :1459


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro