“Expoziţia-container: Import/Export în curte la muzeu” de Laurent Pernel

nov. 1st, 2010 | By | Category: Postcard

Mâine, 2 noiembrie 2010, ora 19:00, în curtea interioară a Muzeului Naţional George Enescu din Bucureşti are loc vernisajul lucrărilor artistului francez Laurent Pernel, reunite sub titlul “Expoziţia-container: Import/Export în curte la muzeu ”. Artistul a beneficiat, în perioada octombrie-noiembrie 2010, de o rezidenţă “City Switch”. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 3-30 noiembrie 2010. Vernisajul are loc imediat după încheierea proiectului “Eufonia”, derulat de Muzeul George Enescu, constând într-un recital-demonstraţie susţinut de Alexandru Tomescu.

Artistul francez Laurent Pernel abordează două probleme în cadrul rezidenței sale artistice la București. Prima este reprezentată de actuala situație, tensionată, a relațiilor bilaterale româno-franceze prin eșecul abordării cazului romilor români în Franța (expulzare). Cea de-a doua este problema arhitecturală și civică a vechilor clădiri din București (paragină, demolare).

Astfel artistul decide să folosească un container maritim de la care pornește pentru a crea o replică istorică contemporană la scară monumentală a pavilionului României din cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1900 și să îmbrace domurile construcției în materialul sacoșelor (rafie) cu care romii români își transportă lucrurile la expulzare în vara anului 2010.

A doua problematică este atinsă prin plasarea containerului-expoziție în curtea unui vechi palat bucureștean, construit tot în jurul anilor 1900, acum muzeu (Palatul Cantacuzino- Muzeul George Enescu / Calea Victoriei 141), care își datorează conservarea în forma actuală faptului că legislația îi oferă protecție ca și muzeu. Mai mult, plasarea în grădină amintește de construcțiile din secolele XVIII-XIX de tip kiosk (în franceză folie), făcute de către aristocrați în grădinile palatelor lor,  forme arhitecturale destinate petrecerii plăcute a timpului în și alături de natură.

Vecinătatea cu Palatul Știrbei, care se află acum în mijlocul unui scandal privind conservarea lui în „dauna” unei construcții moderne, nu face decât să accentueze obligativitatea civică, invitând la reflecție și acțiune.

Rezidența artistică City Switch din octombrie-noiembrie 2010 de la Bucureşti a constat în instalarea unui container naval în curtea Muzeului Național George Enescu / Palatul Cantacuzino  timp de două luni.  Artistul francez Laurent Pernel a transformat acest container, pentru o lună de zile,  într-o instalaţie artistică pe teme sociale actuale.

Organizatori proiect: Galeria Roger Tator Lyon, Fundația Rațiu România București

Parteneri proiect: Muzeul Național George Enescu București, Institutul Francez Bucureşti, Ambasada Franței la București, Regiunea Rhône-Alpes, Galeria Olivier Houg Lyon, Centrul Internațional de Artă Contemporană București, Algeco, Bosch, Modernism.ro, gingergroup.ro

Parteneri permanenți: JCK-butic de creație și producție, Bestcom-birou de traduceri, Modernism.ro – platformă de promovare a scenei artistice contemporane românești, CalendarEvenimente.ro

Număr de vizualizări :1358


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro