“Dimensiunea represiunii din România în regimul comunist. Dislocări de persoane şi fixări de domiciliu obligatoriu” de Nicoleta Ionescu-Gură

nov. 17th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 18 noiembrie 2010, ora 16:30, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, din incinta Complexului Expoziţional ROMEXPO, Editura CORINT-parte componentă a Grupului Editorial Corint, lansează volumul Dimensiunea represiunii din România în regimul comunist. Dislocări de persoane şi fixări de domiciliu obligatoriu” de Nicoleta Ionescu-Gură. Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu.

Volumul tratează dislocările de persoane şi fixările de domiciliu obligatoriu din regimul comunist, fiind prima lucrare care abordează acest subiect de sine stătător şi prima cercetare bazată pe documentele din arhiva CC al PCR, cât şi ale fostelor organe de securitate. Lucrarea reconstituie, pe baza documentelor inedite de arhivă, ca şi a memorialisticii, dislocările de persoane şi fixările de domiciliu obligatoriu în România, din perioada 1948-1989, după venirea partidului comunist la putere, care au avut loc în baza ideologiei „luptei de clasă”. Cercetarea arată unde şi de cine a fost luată decizia unor asemenea măsuri administrative, cine au fost executorii, pe cine au afectat măsurile, cum au decurs operaţiile de dislocare, condiţiile de trai în locurile stabilite de autorităţi, neregulile şi abuzurile autorităţilor în inventarierea şi administrarea bunurilor rămase de la familiile dislocate, scopurile unor asemenea măsuri.

Cartea este însoţită de o anexă documentară conţinând fotografii şi documente în facsimil de la Arhivele Naţionale ale României, Arhiva CNSAS şi Arhiva Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti – Direcţia Instanţelor Militare. Compartimentul Arhivă Cernica, relevante pentru subiectul tratat.

Nicoleta Ionescu-Gură (n. 1969 la Urziceni, jud. Ialomiţa) a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Este doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti. Studii postuniversitare de specializare în drept internaţional la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Este coautor al volumului Membrii CC al PCR (1945-1989). Dicţionar (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2004). Este autorul lucrărilor: Stalinizarea României. Republica Populară Română: 1948-1950. Transformări instituţionale, Editura ALL, Bucureşti, 2005 (Premiul Academiei Române, în anul 2007) şi Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, Editura Humanitas, Bucureşti, 2006.

Număr de vizualizări :1519


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro