“Codul lui Eminescu” de Felix Nicolau

nov. 16th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 21 noiembrie 2010, ora 16:00, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, la standul Universităţii Hyperion are loc lansarea volumului “Codul lui Eminescu” de Felix Nicolau, Editura Victor. Volumul va fi prezentat de Lucian Chişu, N. Georgescu şi Elena Diatcu. Invitaţi speciali: Robert Şerban şi Viorica Răduţă.

„Iată, în sfârşit, o exegeză care lămureşte definitiv natura raporturilor dintre titan, demon şi geniu în opera eminesciană, fără a scăpa din vedere ambiguitatea textului poetic în sine, cu polisemantismul şi pletora de nuanţe specifice. Pornind de la nişte definiţii precise ale termenilor în discuţie, Felix Nicolau urmăreşte atent geneza viziunilor mito-poetice şi a formelor literare de tip alegorizant, de la manifestările genuin-aurorale din Dodecameronul dramatic la cristalizările tendenţios-conceptualizante de mai târziu. Excelentă e analiza variantelor succesive ale Luceafărului pe care autorul îşi spijină, de fapt, întreaga argumentaţie, într-o manieră elegantă şi persuasivă, cu stropul de relativism menit a acredita, în rândul cititorilor cu mintea deschisă, propriul punct de vedere. Fără a avea pretenţiile unui best seller (în pofida titlului cu cârlig mediatic), Codul lui Eminescu va provoca, sunt sigur, numeroase reacţii – ar fi însă de dorit ca acestea să vină din partea publicului avizat.”, a scris Antonio Patraş despre acest volum.

Număr de vizualizări :2037


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro