Astăzi, 23 noiembrie 2010, ora 20:00, la Cafeneaua Actorilor – Parcul Tineretului (Bucureşti) are loc conferinţa “Arta realizării sinelui – ştiinţa Kriya Yoga”, care va include o prezentare a Kriya Yoga de către Nayaswami Shivani (de la „Ananda Europa”), având două valenţe: atât calea spirituală, cât şi o cale practică spre Realizarea Sinelui. Va fi o şedinţă de întrebări şi discuţii cu participanţii, va fi prezentat un scurt film despre meditaţie şi beneficiile acesteia, precum şi secvenţe de film cu maestrul spiritual Yogananda, din 1936. Conferinţa va fi în limba engleză, cu traducerea simultană în română.
Totodată, pe 27 noiembrie 2010, ora 09:00, la Cafeneaua Actorilor – Tineretului are loc un seminar pe tema “THE PATH OF KRIYA YOGA – BASIC PRACTICES: ENERGY RECHARGING AND MEDITATION”, care va cuprinde practici de bază ale ştiinţei Kriya: meditaţie şi reîncărcări energetice.
Paramhansa Yogananda, unul dintre cei mai mari maeştri spirituali din toate timpurile, a fost primul maestru indian care a adus cu sine în Occident tehnicile străvechii ştiinţe yoga. Yogananda a fost primul Guru indian stabilit definitiv în Occident, cu o lungă şi intensă activitate. I-au urmat mulţi alţii, dar nu toţi cu statura sa spirituală. Maestrul îl considera pe Isus primul din linia de Guru- şi în Kriya-yoga, din care mai fac parte, în ordine cronologică, Babaji, Lahiri Mahasaya, Sri Yukteshwar. Yogananda a rămas un model incontestabil de mentor, emanând forţă şi iubire divină. A fost invitat să ţină un discurs la un important congres religios în Boston, în 1920, rămânând în Statele Unite până în 1952, când a părăsit acest plan fizic. Cunoscut datorită carţii sale „Autobiografia unui yoghin”, Yogananda a dăruit cunoaşterea ştiinţei kriya yoga zecilor de mii de discipoli.
Discipolul său direct, Swami Kriyananda s-a născut în 1926, în Teleajan, România, părinţii săi fiind americani. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în România şi, de asemenea, în şcoli din Elveţia şi Anglia. La începutul războiului, familia s-a întors în America. În 1948 a citit cartea Maestrului Yogananda, “Autobiografia unui yoghin”, a plecat imediat în California şi a devenit discipolul său. Următorii 14 ani i-a trăit alături de maestru în ashram, unde a fost instruit de acesta să ducă mai departe învăţăturile sale şi să acorde iniţieri în Kriya Yoga.
În 1968 a pus bazele „Ananda World Brotherhood Village” (mişcare globală bazată pe învăţăturile lui Yogananda, care a arătat modul în care fiecare poate găsi pe Dumnezeu în viaţa de zi cu zi, ca o realitate tangibilă, iubitoare).
Maestrul Swami Kriyananda îşi va sărbători cea de-a 85-a aniversare vara viitoare în Centrul Ananda Assisi şi, pentru scurt timp, va veni în România pentru a participa la filmarea unei pelicule despre viaţa sa, încercările şi căutările rostului în viaţă, anii săi cu Yogananda.
Ştiinţa Kriya Yoga este o tehnică avansată de evoluţie spirituală care îşi are originile în perioade îndelungate de iluminare spirituală. Se constituie ca o parte a străvechii ştiinţe Raja Yoga la care se referă Patanjali în “Yoga Sutra” şi Sri Krishna în “Bhagavad Gita”. Învăţăturile şi practica acestei ştiinţe s-au pierdut în era neagră a materialismului, cunoscută în India sub numele de Kali Yuga. În secolul al XIX-lea, Maha-sidhha Babaji, maestrul nemuritor care şi-a transcens karma şi a rămas în planul eteric pentru a ghida aspiranţii pe calea desăvârşirii spirituale, a considerat că a sosit momentul ca oamenii să redescopere Kriya Yoga. Începând de atunci el s-a arătat multor fiinţe evoluate spiritual, printre acestea numărându-se şi Shyama Charan Lahiri of Benares.
Yogananda este un descendent spiritual direct al lui Babaji şi a lui Lahiri Mahasaya. El a fost instruit de maeştrii săi pentru a aduce tehnicile Kriya şi cunoaşterea adevărurilor eterne şi universale (cunoscute în India sub denumirea de Sanatan Dharma) în Occident.
Nayaswami Shivani Lucki a fost lângă Swami Kriyananda încă de la fondarea comunităţii Ananda. În 1985 ea a venit în Italia, unde şi-a petrecut ultimii 25 de ani ajutând la dezvoltarea mişcării Ananda în Europa. Este co-fondator al Academiei de Yoga din Europa şi al Centrului Ananda de Autovindecare Spirituală. Poartă şi titlul de yogacharya şi, prin intermediul Academiei, instruieşte adepţi în tehnici de meditaţie şi Raja Yoga. Călătoreşte în toată Europa susţinând conferinţe, seminarii şi acordă iniţieri în Kriya Yoga.