“Angrenajul. Memoriile unui trader” de Jérôme Kerviel, o poveste reală din istoria finanţelor

nov. 6th, 2010 | By | Category: Eveniment

La editura Pandora M a apărut volumul “Angrenajul. Memoriile unui trader” de Jérôme Kerviel, în traducerea lui Doru Mareş.

24 ianuarie 2008: Jérôme Kerviel a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, acuzat de a fi comis cea mai mare fraudă financiară din istoria sistemului bancar. Paguba raportată de Société Générale a fost de 4,9 miliarde de euro.
Cine e acest tânăr enigmatic cu privire inteligentă a cărui figură a făcut înconjurul lumii? Acuzat că ar fi terorist, considerat un geniu al răului, Jérôme Kerviel a fost comparat cu Walter Mitty sau cu alţi traderi renumiţi pentru delapidările lor spectaculoase. Un măr viermănos? Sau doar produsul unui sistem putred şi victima lăcomiei corporatiste?
Angrenajul îşi propune să răspundă la toate aceste întrebări, ajutându-vă să intraţi în mintea unui trader care, deşi nu deţinea o poziţie profesională importantă, a reuşit să clatine economia mondială din biroul său de la etajul şase al unei clădiri din vestul Parisului. Nu câştiga pe vremea aceea mai mult de 100 000 de euro pe an, dar a îndrăznit să facă tranzacţii în valoare de 50 de miliarde de euro. Adică aproape jumătate din PIB-ul României.
Publicat cu doar câteva zile înainte de începerea procesului de acuzare a traderului francez, “Angrenajul – Memoriile unui trader” combină atmosfera ameninţătoare şi absurdă a unui roman kafkian cu detaliile care demască un sistem financiar viciat.

“Angrenajul – Memoriile unui trader” dezvăluie adevărul din spatele scandalului iscat de manevrele financiare ale tânărului Jérôme Kerviel, povestea care l-a transformat pe acesta dintr-un simplu angajat al băncii într-un trader faimos în istoria finanţelor. De la descrierea pieţei tranzacţiilor şi a sistemului financiar, până la detaliile „afacerii” care i-a adus lui Kerviel această nefastă celebritate, amintind de recentul proces şi de începutul detenţiei la închisoarea Santé din Paris, volumul îşi propune să clarifice misterul din jurul acestei poveşti care a căpătat proporţiile unei legende.

Număr de vizualizări :1418


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro