Varujan Vosganian îşi lansează “Cartea Şoaptelor” la Piteşti

oct. 15th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 16 octombrie 2010, ora 12:00, la Biblioteca Judeţeană din Piteşti va avea loc lansarea volumului “Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian, Editura Polirom, colecţia „Fiction. LTD”.

La numai trei luni de la apariţia romanului, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a acestuia în limba spaniolă. Varianta în limba spaniolă a romanului, “El libro de los susurrus”, va apărea cel mai târziu la începutul anului 2011.

Varujan Vosganian a obţinut pentru “Cartea şoaptelor”: Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista “România literară”, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei “Convorbiri literare” pe anul 2009, Premiul revistei “Observator cultural” pe anul 2009, la secţiunea Proză. Romanul a fost nominalizat la Premiile USR pe anul 2009, secţiunea Proză.

Istoria convoaielor interminabile de surghiuniţi în Cercurile Morţii, în deşertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 împotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului îşi află în paginile din “Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevărat răvăşitoare.

Cartea şoaptelor” începe într-un registru pitoresc, pe o străduţă armenească din Focşaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspăt prăjite şi miresmele din cămara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele şi fotografiile bunicului Garabet.

„Bătrânii armeni ai copilăriei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit întâmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul neliniştitoare. Povestind, ei încearcă să se despovăreze de o traumă – a lor şi a predecesorilor.

Primele date din această scurtă biografie se regăsesc chiar în “Cartea şoaptelor.” Varujan Vosganian s-a născut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Focşani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, apoi Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Este senator de Iaşi şi între decembrie 2006 şi decembrie 2008 a fost ministru al Economiei şi al Finanţelor.

Lucrările sale includ trei volume de poezie – “şamanul albastru” (1994), “Ochiul cel alb al reginei” (2001), “Iisus cu o mie de braţe” (2005) –, precum şi volumul de nuvele “Statuia comandorului” (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Număr de vizualizări :1393


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro