spot_img

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu comemorează Ziua Holocaustului

Astăzi, 11 octombrie 2010, ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu va avea loc spectacolul „Shoah. Versiunea Primo Levi”, în regia lui Mihai Măniuţiu. Spectacolul are loc cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului (9 octombrie).


Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud. Potrivit concluziilor unei comisii internaţionale pentru studierea Holocaustului, conduse de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, în România şi în teritoriile aflate sub control românesc au murit în cel de-al doilea război mondial între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni.
“Manifestările organizate cu acest prilej comemorativ, printre care se înscrie şi spectacolul cu această temă – SHOAH – al Teatrului Naţional „Radu Stanca” reprezintă nu numai un act de cultură, dar în mod special de educaţie, mai ales a tinerei generaţii,care trebuie să ştie, să înţeleagă şi să militeze pentru ca pe viitor asemenea act de barbarie şi genocid să nu se mai repete cu nimeni”, a declarat Otto Deutsch – preşedintele comunităţii evreieşti din Sibiu.

Shoah este un cuvânt ebraic cu sensul de dezolare/ distrugere totală. Cercetătorii evrei au început să prefere acest termen celui de Holocaust deoarece acesta şi-a pierdut din semnificaţie prin utilizarea excesivă.

Primo Levi (1919 – 1987) este un chimist italian născut la Torino într-o familie evreiască liberală. Pentru că era evreu a fost trimis într-un lagăr de lângă Modena, ai cărui prizonieri au fost transportaţi la Auschwitz în februarie 1944; din cei 650 de evrei italieni din grupul lui, doar 20 mai trăiau 11 luni mai târziu, când lagărul a fost eliberat de Armata Roşie. După eliberare, ca să ajungă înapoi la Turin, Levi a trebuit să călătorească prin Rusia, România, Ungaria, Austria şi Germania. A început să scrie imediat după întoarcerea în Italia. Lagărul „m-a transformat în scriitor” spune el: „Aveam o nevoie stringentă să scriu. Nu doar ca o datorie morală, ci ca nevoie psihologică”. Primo Levi a murit, cel mai probabil, sinucigându-se, din cauza depresiei de care suferea şi a spaimei de a-şi pierde memoria. Levi nu şi-a îndepărtat niciodată de pe braţ numerele tatuate la Auschwitz. După moarte, aceleaşi cifre 174517 i-au fost gravate pe piatra de pe mormânt.

Spectacolul de la Sibiu este o producţie după un scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu, după interviuri cu Primo Levi. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Marian Râlea, Mariana Mihu, Gelu Potzolli, Diana Fufezan, Pali Vecsei, Codruţa Vasiu, Cristina Stoleriu, Maria Anuşcă, Irina Deak, Laura Ilea, Dana Maria Lăzărescu, Gabriela Neagu, Veronica Popescu, Cristina Ragos, Dana Taloş, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru şi Viorel Raţă.
Decorul: Valentin Codoiu; Costumele: Carmencita Brojboiu; Coregrafia: Vava Ştefănescu

„Shoah” se desfăşoară cu numai 46 de spectatori, care iau loc pe scenă, într-un singur şir de scaune, de jur-împrejurul spaţiului de joc închis precum o cameră. Această producţie de teatru a fost montată cu prilejul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană 2007 în cadrul proiectul „Trilogia Evreiască”.

Număr de vizualizări :1537

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508