Ion Zubaşcu la “atelierelaţionale”

oct. 7th, 2010 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 9 octombrie 2010, ora 17:00, la Cafeneaua Dalles (Bd.Nicolae Balcescu nr. 18, Bucureşti) are loc cea de-a V-a sesiune de “altelierelaţionale”, “Viaţa poeziei”, cu scriitorul Ion Zubaşcu. Evenimentul este prezentat de Răzvan Ţupa.

Ion Zubaşcu s-a născut pe Valea Izei, în Maramureş, într-o familie marcată atât de traumele istoriei, cât şi de binecuvântările tradiţiei. Tatăl său a fost ucis la Sighetu Marmaţiei în anii 50. Mulţi îl ştiu din timpul cenaclului “Flacăra”, unde era însotit de aura de profesor de română din Maramureş. Alţii au auzit de „Omul disponibil” şi au apucat să fie surprinşi de volumul pe care l-a lansat anul acesta la editura Limes, „Moarte de om. O poveste de viaţă”.

A cincea sesiune de atelierelaționale este dedicată tensiunii permanente dintre tradiţie şi modernitate, un raport care generează exploziile expresive ale oricărei vârste poetice. “S-ar cuveni ca poetul să renunţe la orgoliul „egomaniacal” de a fi singura divinitate din cer şi de pe pământ, să treacă de la slujirea doar de sine la recunoaşterea publică a celuilalt, să se replieze în culise, într-un fel de penitenţă scenică, recunoscând lumea fremătătoare dinafara textului şi invitând-o din nou în prim-plan, cu personajele ei diverse, atât de vii şi pitoreşti, tragice şi comice deopotrivă, care-şi văd de preaomeneştile lor treburi abandonând „poezia”, tocmai pentru că poeticile moderne, de la Rimbaud încoace, au mizat monocord pe magia poeziei pure şi a fanteziei dictatoriale, abandonând omul şi lumea vie a oamenilor, cu toată insondabila ei umanitate” , a spus Ion Zubaşcu într-un interviu acordat Agenţiei de carte.

Ca de obicei, la “Atelierelaţionale” spectatorii vor putea vedea înregistrări video cu poezie, de această dată clipuri dedicate poeziei germane, cu prelucrări surprinzătoare pentru animaţie.

Bursa de poezie şi microfonul deschis

Cei care au primit caiete de poezie la primele trei ediţii, sunt invitaţi să vină cu ele şi la această întâlnire din luna octombrie, pentru a pregăti atelierele şi temele de lucru. În plus, se reia invitaţia de a performa în faţa publicului de la Dalles poemele proprii sau cele îndrăgite. La această ediţie se va relua relua bursa de poezie, iar publicul este invitat să aducă texte şi să facă propuneri de poeţi pe care ar plăti să îi vadă. De asemenea, vor continua dezbaterile privind antologia de poezie pentru sms şi veţi afla care sunt noile proiecte pe care atelierele le vor lansa luna viitoare.

Număr de vizualizări :1712


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro