Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XX-a, aduce “Filme, Noapte Teatru = FNT” şi multe lansări de carte

oct. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 30 octombrie 2010, ora 22:00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucureşti debutează seria de proiecţii nocturne din cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Apărută anul trecut pentru a suplini lipsa spectacolelor din străinătate la FNT, secţiunea “Filme, Noapte Teatru = FNT” a reuşit, prin calitatea şi raritatea materialelor prezentate, să-şi câştige un public aparte. Totodată, în cadrul FNT vor fi lansate volume importante, în cadrul secţiunii festivalului Lansări de carte de teatru”.

Cele şapte seri de proiecţii de filme şi spectacole de teatru sunt gândite ca o călătorie nocturnă în spaţiul memoriei şi teatrului. Debutând cu filmul „Noaptea” de George Banu, realizat de Dominic Dembinski, “Filme, Noapte Teatru = FNT” va fi urmat de proiecţiile a cinci spectacole semnate de regizorul polonez Tadeusz Kantor, montate la Teatrul Cricot 2 în ultima perioadă a creaţiei sale, numită „Teatrul Morţii”.

Nocturnele vor fi deschise sâmbătă, 30 octombrie 2010, ora 22.00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez, cu proiecţia primei părţi a serialului „Noaptea” (director de imagine Viorel Sergovici; o producţie TVR Cultural). A doua parte a serialului va fi proiectată duminică, 31 octombrie 2010, ora 22.00.

Cele şase episoade ale filmului (Tăcere şi freamăt, Luminile şi insomnia oraşului, Dictatura şi demonii puterii, Vieţi de noapte: voluptate şi datorie, Singurătate şi melancolie, Sfârşitul nopţii, naşterea zilei) constituie un voiaj nocturn, o experienţă complexă alcătuită dintr-o serie de reflecţii fragmentare asupra nopţii şi a condiţiei umane, asupra teatrului şi a lumii.

„Există o stare nocturnă, o stare de spirit proprie nopţii (…). Noaptea nu este complet neagră, impenetrabilă, decât pentru ochiul neexperimentat sau nepăsător. Ea invită privirea să o scruteze, să scormonească în adâncurile ei. De altfel, trezirea acestei curiozităţi pentru tainele nopţii a fost şi scopul regizorilor de teatru care, în anii 1980, au introdus-o şi au instalat-o pe scenă. Spectatorul putea alege: ori să adoarmă în fotoliul lui, ori să exploreze, din adâncul sălii, celălalt întuneric, populat şi fremătător de viaţă, de pe platoul de joc” – scrie George Banu în „Trilogia îndepărtării”, ale cărei fragmente stau la baza filmului realizat de Dominic Dembinski. În acelaşi volum, George Banu descrie filmul ca pe o experienţă în care alternează viaţa şi cultura, pacea şi excesele, iubirea şi crimele, ca un voiaj în inima nopţii, plasat sub semnul unui citat de Cioran: „Noaptea îmi curge în vene”.

Pasionaţii de film şi teatru sunt invitaţi să participe la această incitantă călătorie pe parcursul a şapte seri. Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Totodată, în buna tradiţie instituită în 2008, programul Festivalului Naţional de Teatru este completat cu o puternică secţiune de “Lansări de carte de teatru”. Găzduite în spaţiul intim al librăriei Cărtureţti de pe strada Arthur Verona din Bucureşti, evenimentele plasează pe orbita culturală cărţi care propun, analizează sau recuperează varietatea informaţiei din domeniul teatral.

Astăzi, 30 octombrie 2010, ora 16:30, se va lansa volumul “Trilogia Omar & Stând Up Tragedy” de C.C. Buricea-Mlinarcic. Vor prezenta cartea: Cătălin Ştefănescu şi Raluca Sas Marinescu, iar Oana Stoica şi Miruna Runcan vor vorbi despre volumul “Piese de teatru 2010”, coordonator Raluca Sas Marinescu, seria Studii de Teatru şi Film, Editura Limes, şi va fi prezentat suplimentul revistei Man.In.Fest.

AgenţiadeCarte.ro vă va prezenta zilnic lansările de carte din cadrul FNT, eveniment ce se desfăşoară între 30 octombrie 2010 şi 7 noiembrie 2010 şi care are următoarea pagină web: www.fnt.ro

Număr de vizualizări :1471


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro