Daniela Zeca lansează “Demonii vântului” la Bucureşti

oct. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 21 octombrie 2010, ora 18:00, la librăria Dalles (B-dul Nicolae Bălcescu nr. 18, Bucureşti) va avea loc lansarea celui mai recent roman al Danielei Zeca- “Demonii vântului, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Prezintă: Silvia Chiţimia, Paul Cernat, Alex Ştefănescu. Moderator: Daniel Cristea-Enache.

Demonii vântului reprezintă un bazar al gemelor rare, câteva episoade de dragoste şi un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea, totul amalgamat într-o scriitură tactilă, vizuală şi olfactivă, cu iz de poem oriental.

În Dubai, la sfârşitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai înalt şi mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondială se simte ca un vânt rece sub uşă, dar asta nu tulbură opulenţa spectacolului: zece mii de artificii se urcă până sub tălpile lui Allah.

În plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher începe să spună o poveste surprinzătoare a Bucureştiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte că, până în 1923, când a fost dezvelit mormântul lui Tutankhamon, România avea cel mai mare tezaur de aur şi nestemate din lume. În Orient sau aiurea, povestea comorilor şi a pietrelor preţioase are acelaşi final: bogăţiile se întorc la nisipul sub care stătuseră îngropate.

Istoria romanţată a unui safari” şi “Demonii vântului” alcătuiesc un dublet oriental, în fapt, un pretext exotic pentru ca eu să ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destrămarea ideii de sine într-o civilizaţie a excesului, singurătatea şi finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu rămânem niciodată fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris două cărţi ale iniţierilor eşuate.”

Număr de vizualizări :1814


One Comment to “Daniela Zeca lansează “Demonii vântului” la Bucureşti”

  1. francu spune:

    -bogăţiile (in cazul nostru tezaurul de la Pietroasa) nu trebuie sa dispara …undeva sub niste nisipuri; autoarea romanului ar trebui sa afle ca acest valoros tezaur (pe langa faptul ca e cel mai mare tezaur de acest gen din lume) contine un inedit PLANETARIU, conceput in anul 335 e.n., in care planetele sistemului nostru solar (pamantul, luna si soarele) sunt infatisate in evolutia lor …HELIOCENTRICA; ar fi pacat ca oamenii de stiinta sa nu afle date despre acest inedit document! iar Agentia de Carte ar putea face cunoscut acest document…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro