„Un cuib de nobili” de I.S.Turgheniev

oct. 15th, 2010 | By | Category: Eveniment

La Editura Leda-Grupul Editorial Corint a apărut volumul „Un cuib de nobili” de I.S.Turgheniev, o operă esenţială a literaturii clasice ruseşti, care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă. Volumul a fost tradus din limba rusă de Cornelia Topală şi a apărut în colecţia „Leda Clasic”.

„Slavofil şi occidental, rus şi european, liberal şi conservator, romantic şi realist, Turgheniev reprezintă mărturia captivantă şi lucidă a procesului care a dus Rusia spre transformările profunde, necesare şi dureroase ale secolului XX.”, a scris Michel Cadot.

În romanul “Un cuib de nobili”, care vede lumina tiparului în anul 1859, „cel mai occidental dintre scriitorii ruşi”, cum îl numea G. Ibrăileanu, ne oferă un bogat tablou al societăţii ruseşti din secolul al XIX-lea. Scriitor plin de sensibilitate şi romantism, Turgheniev ştie să îmbine aspectele acute ale vremii sale cu inegalabile poveşti de dragoste. Veritabil roman psihologic – gen care de altfel i-a adus şi celebritatea – „Un cuib de nobili” urmăreşte o idilă fără de speranţă, în care protagonistul, nobilul Lavreţki, se vede prins alături de tânăra fiică a unor rude îndepărtate, idilă care nu are cum să-şi găsească un deznodământ fericit.

„Pentru mine, sunteţi deja de mult un etalon. Dar cu cât vă studiez mai mult, cu atât mă uluieşte mai mult talentul dumneavoastră. Admir imens pasiunea şi totodată caracterul stăpânit al stilului dumneavoastră de a scrie, simpatia cu care vă aplecaţi asupra oamenilor mărunţi şi care încarcă peisajul de semnificaţii.”, a scris Gustave Flaubert, adresându-i-se lui Turgheniev.

I.S. Turgheniev (1818–1883), maestru al realismului rus, unul dintre exponenţii de prestigiu ai „şcolii naturale”, a cunoscut primul succes cu “Povestirile unui vânător”, inspirate din viaţa satului feudal. Opera sa literară, variată şi bogată, cuprinde romane (Rudin, Un cuib de nobili, În ajun, Părinţi şi copii, Fum, Desţelenirea), nuvele (Asia, Faust, Prima iubire, Apele primăverii, Klara Milici, Cântecul iubirii triumfătoare, Jurnalul unui om de prisos, Mumu, După moarte) şi piese de teatru (Celibatarul, O lună la ţară, Parazitul). Acordul final al activităţii sale literare este reprezentat de Poemele în proză, adevărată artă poetică a scriitorului.

Creator de tablouri sugestive ale societăţii ruseşti, preocupat de ideile vremii sale şi, în acelaşi timp, scriitor plin de sensibilitate şi romantism, Turgheniev a lăsat o amprentă originală şi autentică atât asupra literaturii ruse, cât şi a celei universale.

Număr de vizualizări :1604


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro