„Mozaicul” îşi prezintă ideile şi premianţii”

oct. 25th, 2010 | By | Category: Postcard

Xenia Karo-Negrea a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu reportaj despre evenimentele desfăşurate de revista “Mozaicul” din Craiova, pe 23 octombrie 2010: Colocviile “Mozaicul”, lansarea numărului X al revistei şi Gala Premiilor Mozaicul. În cadrul Galei, au fost decernate premiile „Petre Pandrea” pentru literatură, premiul „Tiberiu Iliescu” pentru activitatea editorială şi publicistică, premiul „Felix Aderca”, premiul „Jean Bobescu”, premiul „Constantin Lecca” şi premiul „Adrian Marino”. Acestea sunt doar câteva dintre distincţiile ce recompensează personalităţi de renume din domeniul culturii autohtone. Redăm, integral, textul Xeniei Karo-Negrea despre activitatea amplă a revistei “Mozaicul”:

„Sâmbătă, 23 octombrie, a fost o zi plină pentru mozaicari. În prima parte, la Casa Bibescu (Parcul Romanescu) au avut loc Colocviile Mozaicul pe tema Criză financiară. Criză de sistem. Criză de valori. Feţele crizei în cultură.

La dezbateri au participat, alături de mozaicari, criticul literar Ion Bogdan Lefter, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, Mihai Ghiţulescu (Facultatea de Ştiinţe Sociale, Departamentul de Ştiinţe Politice şi Jurnalism, Craiova), Luminiţa Corneanu („România literară”), Vlad Drăgulescu (Asociaţia I. S. Drăgulescu), dar şi alte personalităţi implicate (şi) managerial în fenomenul cultural. Previzibil, discuţiile s-au aprins în jurul rolului mai activ pe care ar trebui să şi-l asume intelectualul în societate (cu atât mai mult, în aceste grele vremuri). Finalul (deschis) a lansat ideea-speranţă a transformării individualismului rău (tipic pentru români) într-un individualism bun: fiecare, acolo unde este, ar trebui să-şi facă datoria. Dincolo de lamentaţii, ar trebui să apară spiritul civic, spiritul critic, iniţiativa. Nu au lipsit dintre subiectele abordate nici presa (cu funcţiile şi rolurile ei), nici maladiile (probabil) postdecembriste ale spiritului românesc, nici demoralizantele comparaţii est-vest. Ceea ce şi-au propus mozaicarii prin organizarea acestui colocviu a fost pur şi simplu punerea în dezbatere a unei teme care a cam lipsit de prin presa… intelectualităţii. Nu soluţii utopice şi ridicole s-au căutat, ci asumarea unei şi mai vizibile implicări a intelectualităţii de bună calitate în treburile cetăţii.

Tot cu această ocazie, a fost lansat şi numărul 10 al revistei „Mozaicul”, număr care conţine o anchetă pe tema colocviilor. Au răspuns întrebărilor, printre alţii, Adrian Cioroianu, Nadezhda Yanush Goncheva (Bulgaria), Monica Joiţa (ICR Veneţia), istoricul de artă Erwin Kessler, Sara Lamares (Portugalia), Adela Moldovan (artist independent) ş.a. Pentru că interesul pentru temă a fost mare, şi numărul din noiembrie al revistei va fi dedicat acestei sensibile teme.

Pe acelaşi principiu, al relevării unor performanţe culturale care pot fi luate de exemple a fost construită şi

Gala Premiilor Mozaicul, 2010.

Premiul „Petre Pandrea” pentru literatură a fost acordat scriitorului Ionel Buşe pentru volumul „Ultima vară cu Enikö şi alte… povestiri” (Editura Fundaţiei Alfa, Colecţia de carte de proză, Cluj-Napoca, 2010.

Premiul Tiberiu Iliescu pentru activitatea editorială şi publicistică i-a fost acordat lui Adrian Michiduţă pentru proiectul de reconstrucţie a filosofiei româneşti, proiect pe care-l derulează la Grupul Editorial Aius prin colecţia Biblioteca de filosofie românească, dar şi Editura Grinta (Cluj). Proiectul său nu este o utopie şi nu este rezultatul doar al unei pasiuni mistuitoare, ci răspunde unei nevoi a lumii filosofiei româneşti. Drept dovadă sunt numeroasele cronici cu care au fost întâmpinate cărţile şi numele (re)descoperite de Adrian Michiduţă.

Premiul Felix Aderca a fost acordat anul acesta ex aequo.

Premiul Felix Aderca pentru iniţiative deosebite în domeniul cultural a fost acordat lui Ţuţu Bărbulescu, coordonatorul Atelierului de Restaurare al Muzeului Olteniei, atelier care, sub conducerea exigentă a premiantului Mozaicului, a devenit cel mai performant din România.

Premiul Felix Aderca pentru artă neconvenţională a fost acordat lui Vlad Drăgulescu. Tânărul (30 de ani) actor a reuşit ceea ce mulţi manageri şi multe instituţii nu au reuşit: să redea oamenilor starea artistică. Prin proiectele sale (Compania Teatrulescu, Cafe-Teatru Play şi, în curând Arcade), dar şi prin faptul că a reuşit să redea circuitului Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, Vlad Drăgulescu a dovedit că se poate.

Premiul Jean Bobescu pentru muzică a fost acordat dirijorului Emil S. Maxim. În cei peste 40 de ani de activitate, Emil S. Maxim a dirijat pe importante scene din ţară şi străinătate, a fost dirijor şi director al Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova (1995-2001), a fost conferenţiar universitar al Academiei de Muzică „Gh. Dima”. Din 2007 până în toamna aceasta, când a devenit dirijor asociat al Filarmonicii „Oltenia”, a fost dirijor al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Premiul Constantin Lecca pentru artă plastică i-a revenit lui Lucian Irimescu. De-a lungul carierei sale, Lucian Irimescu nu s-a mulţumit să se îngrijească doar de performanţele propriei sale arte, indiscutabile. Lucian Irimescu este printre acei puţini oameni (artişti) care, cu multă generozitate, îşi cultivă elevii. Nu mai devreme de vara aceasta, craiovenii au putut constata acest lucru prin expoziţia „Urme, umbre”, expoziţie realizată cu mai tânăra sa colegă (elevă) Roberta Ionescu. De altfel, generozitatea artistului s-a manifestat chiar şi cu ocazia Galei Mozaicul. La invitaţia directorului Filarmonicii, Gabriel Marciu, artistul (fără să ştie ce surprize îl aşteaptă) a realizat o foarte curajoasă expoziţie în foaier. S-a mai inaugurat, în felul acesta, un nou spaţiu expoziţional în Craiova. Menţionăm, că niciunul dintre premiaţi nu a ştiut ce i se pregăteşte. Cu atât mai mult este de subliniat dăruirea acestui artist pentru artă.

Premiul Adrian Marino pentru promovarea unei instituţii culturale craiovene pe plan internaţional a fost acordat Trupei Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, pentru performanţa pe care aceştia au obţinut-o de curând la Shanghai (China). Acolo, la Festivalul „Golden Magnolia”, spectacolul creat de Cristian Pepino a obţinut nu mai puţin de trei premii: Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri” Craiova a obţinut următoarele premii: Premiul pentru regie: Cristian Pepino; Premiul de excelenţă pentru cel mai bun spectacol de animaţie: Pinocchio; Premiul pentru cea mai bună interpretare: Rodica Prisăcaru în rolul Pinocchio. Mozaicarii nu au ratat ocazia să-şi transmită convingerile către public şi au urcat pe scenă toată echipa care a contribuit la acest spectacol, inclusiv echipa tehnică, pentru că succesul a depins de fiecare dintre cei implicaţi în spectacol, de la regizor la creatorul păpuşii, de la scenograf la inginerul de sunet sau la cel de lumină.

Spectacolul Pinocchio este la cea de-a şaptea participare la un festival internaţional al teatrelor de păpuşi, având şi un premiu pentru interpretare în Festivalul „Bucurii pentru copii – spectacole de colecţie” al Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, care a revenit actriţei Rodica Prisăcaru pentru rolul Pinocchio.

Evenimentul a fost organizat de Revista Mozaicul în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Primăria şi Consiliul Local Craiova, Filarmonica Oltenia, Asociaţia Prietenii Ştiinţei Gheorghe Ţiţeica.

Şi anul acesta, deşi este greu, prietenii Mozaicului au fost alături. Ne-au ajutat să organizăm şi să-i onorăm pe inspiraţii anului 2010: Cofetăria Parc, Inda, Microcomputer Service, Novus S. A., Societatea Creştină „Sf. Ilie”, Polisea S. A., Cartotop, Reysol.

Trofeele au fost oferite, ca în fiecare an, de Lions Club.”

Xenia Karo-Negrea

Număr de vizualizări :2058


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro