„Cum s-a făcut de-am rămas la cratiţă” de Carmen Muşat-Coman

oct. 29th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la Editura Cununi de stele va apărea volumul Cum s-a făcut de-am rămas la cratiţă” de Carmen Muşat-Coman.

”Cartea de față, cu acest titlu aparent jucăuș, ascunde o realitate cumva amară: orice-am face, oricâte titluri academice am avea, nu vom reuși să fim egale cu bărbații atâta timp cât sarcinile gospodărești, educația copiilor, îngrijirea părinților rămân tot în sarcina noastră. Adunate sub condei autoironic mai degrabă decât ironic, eseurile publicate în revista „Femeia” între anii 2000-2003 (și în almanahul omonim, 2002) la rubrica ”Picătura de venin”, nu au deloc pretenția – Doamne ferește! – de a da lecții sau de a deține adevărul absolut. Sunt însă la fel de actuale ca în urmă cu un deceniu și reunirea lor aici sper să ne scuture puțin și să ne dea de gândit, spre a ne opri un pic din competiția cu noi însene din care tot noi ieșim învinse dacă nu învățăm să și delegăm, nu numai să preluăm sarcini, dacă nu învățăm să ne educăm la fel fetele și băieții, pentru ca și bărbații să ajungă la ”cratița” rezervată nouă așa cum și noi am ajuns la ”scaunul” rezervat lor. Fără acest  schimb echitabil, în spiritul real al unei egalități de șanse – nu numai pe plan profesional ci și al schimbării mentalității cum că numai femeia trebuie să se ocupe de gospodărie, creșterea copiilor, gătit etc., îndeletniciri reunite sub titlul generic ”cratiță”,  toate cuceririle noastre, toate drepturile câștigate sunt anulate, egalitatea de șanse e doar un concept utopic iar vorba tatălui meu, filozof anonim, ”Ce-ți trebuie facultate, tot la cratiță ajungi!” va deveni ea adevăr absolut.”, a spus autoarea.

”Cum s-a făcut de-am rămas la cratiță” va fi lansată în cadrul Târgului Internaţional de carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie 2010, ora 13:00.

Număr de vizualizări :2503


2 Comments to “„Cum s-a făcut de-am rămas la cratiţă” de Carmen Muşat-Coman”

  1. Livia Basista spune:

    astept cu nerabdare cartea…

  2. Draga Carabusule,

    Cartea e in librarii… Multumesc frumos…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro