”Sărbători sezoniere din India” de Amita Bhose

oct. 9th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 10 octombrie 2010, ora 15:00, la AFI Cotroceni (Bucureşti) se lansează volumul ”Sărbători sezoniere din India” de Amita Bhose, Editura Cununi de stele, în cadrul Festivalului “Namaste India”, ce se desfășoară în București între 9 și 16 octombrie 2010. Prezintă: Loreta Popa, jurnalistă la Jurnalul Național,  Elena Andronache, fostă studentă și colaboratoare a Amitei Bhose, Carmen Mușat-Coman, fostă studentă și colaboratoare a Amitei Bhose, director editorial Cununi de stele.

 

Sărbători sezoniere din India, carte apărută la Editura Cununi de stele,  oferă datele esenţiale despre sărbătorile religioase hinduse, atât pentru cele ce ţin de scripturi, cât şi pentru cele populare, care se desfăşoară în cursul anului în partea răsăriteană a Indiei, îndeosebi în Bengal. Festivalul carului, Serbarea leagănului – Jhulan –, ritualurile agrare practicate în cinstea lui Indra, zeul ploii, Serbarea zeiţei şerpilor – Manasa-puja –, evocarea zeiţei norocului – Lakşmi vrata –, Serbarea zeiţei-mamă – Durga puja –, Ziua fraţilor – Bhratr-dvitiya – sunt doar câteva dintre sărbătorile religioase pe care autoarea le-a schiţat pentru a realiza o imagine de ansamblu a ritualisticii indiene. Iar datele despre sistemul astronomic tradiţional, obiceiurile zilnice şi sărbătorile perene întregesc acest tablou al sărbătorilor indiene oferit nouă de Amita Bhose, care, din dragoste pentru opera lui Eminescu, a renunţat la tot în India – avere, familie –, pentru a trăi şi muri în România.

Număr de vizualizări :1446


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro