“Pădurea Klarei” de Jenny Erpenbeck

oct. 24th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanits a apărut volumul Pădurea Klarei” de Jenny Erpenbeck, în colecţia “Cartea de pe noptieră”, în traducerea lui Andrei Anastasescu.

Pădurea moştenită de Klara pe malul unui lac din apropierea Berlinului este parcelată şi vândută. Sunt construite un debarcader, cabine de baie, terase, o casă de vacanţă. O scenă perfectă pentru tragediile care vor urma. Destinele proprietarilor succesivi oglindesc istoria Germaniei de-a lungul secolului XX. Doar Grădinarul asistă imperturbabil şi tăcut la trecerea anotimpurilor.

JENNY ERPENBECK, scriitoare şi regizoare germană, s-a născut în Berlinul de Est în 1967. A studiat doi ani ştiinţele teatrului la Universitatea Humboldt, apoi regia de operă la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin. Din 1998, ca regizoare liber-profesionistă, a colaborat cu diverse teatre din Germania şi Austria, punând în scenă, printre altele, “Orfeu” de Monteverdi (la Aachen), “Acis şi Galateea” de Händel (la Opera de Stat din Berlin) şi “Zaide” de Mozart (la Nürnberg/Erlangen). Şi-a regizat propria piesă de teatru, “Katzen haben sieben Leben” (2000), la teatrul din Graz. Şi-a făcut debutul literar în 1999 cu povestirea “Geschichte vom alten Kind”. Au urmat “Tand” (2001), “Wörterbuch” (2004), “Heimsuchung“ (2008), “Dinge, die verschwinden” (2009). A obţinut numeroase premii, printre care Heimito von Doderer-Literaturpreis (2008) şi Solothurner Literaturpreis (2008). Cărţile lui Jenny Erpenbeck au fost traduse până acum în paisprezece limbi.

Număr de vizualizări :1478


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro