“Materie si istorie”, un proiect de Anca Benera, despre monumentele dispărute din Bucureşti

oct. 28th, 2010 | By | Category: Postcard

În perioada 29 octombrie-31 octombrie 2010, câteva monumente importante din Bucureşti vor prinde viaţă şi vor fi prezentate publicului într-o nouă manieră, în cadrul proiectului “Materie si istorie”, parte a platformei mobile pentru prezentare şi producţie culturală “The Knot”. Astfel, “Materie si istorie” propune o călătorie ficţională prin viaţa de apoi a monumentelor publice din Bucureşti care nu mai există. Prin intermediul unui ghid audio este descrisă înfăţişarea fantomatică a fostelor statui şi monumente, ca şi cum ele încă ar mai fi în fostele lor locaţii.

Proiectul de cercetare cuprinde şi o publicaţie realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi Centrului de Introspecţie Vizuală. Aceasta analizează calea pe care au urmat-o monumentele publice dispărute din Bucureşti, urmărind studii de caz însoţite de texte teoretice, fotografii, hărţi şi ghiduri audio. Istoria statuilor publice dezvăluie statutul lor de obiecte asimilate unui peisaj politic de natură fizică, materială. Proiectul cercetează, recuperează şi reconstruieşte memoria unui trecut care a fost ştearsă.

Tururi ghidate

Vineri, 29 octombrie 2010, ora 16.30
Ghidaj în limba română cu Fiorella Belciu, despre statuia lui Stalin de Dumitru Demu, la intrarea în Parcul Herăstrău (Piaţa Charles de Gaulle, Bucureşti)

Sambătă, 30 octombrie 2010, ora 16.30
Ghidaj în limba română cu Fiorella Belciu despre monumentul dedicat lui Ion C. Brătianu de Ernest-Henri Dubois, în Piaţa Universităţii, lângă clădirea Universităţii Bucureşti

Duminică, 31 octombrie 2010, ora 16.30
Ghidaj în limba română cu Angelica Iacob despre sculptura “ România eliberată” de C.D. Rosenthal, în faţa clădirii CEC, Calea Victoriei 11-13, Bucureşti

Ghidajele audio cu monumentele dispărute din Bucureşti pot fi accesate în perioada 27- 31 octombrie 2010, în cadrul bibliotecii temporare din Parcul Carol I (Fântâna Zodiac)

Proiectul este realizat cu sprijinul:
Asociaţiei E-cart.ro, Global Mindscape, Siveco
Finanţat de: Comisia Europeană prin Programul Cultura

THE KNOT – structura mobilă ce leagă existentul cu imaginarul” este un proiect multi-disciplinar, o platformă de întâlnire şi experiment.
“THE KNOT” va rămâne în Parcul Carol I (Intrarea dinspre Fântâna Zodiac) până la data de 31 octombrie 2010.
www.knotland.net

Număr de vizualizări :1607


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro