“Literatura luciferică. O istorie ocultă a literaturii române” de Radu Cernătescu

oct. 30th, 2010 | By | Category: Eveniment

La Editura Cartea Românească a apărut volumul Literatura luciferică. O istorie ocultă a literaturii române” de Radu Cernătescu, colecţia “Teorie, istorie şi critică literară”.

O carte ce are patru dimensiuni, tratând dintr-o perspectivă inedită istoria literaturii, critica (criticii), filosofia ocultă şi esoterismul occidental (masonismul). E o abordare polisemică a literaturii române care evidenţiază pentru întâia oară în spaţiul cultural românesc importanţa circulaţiei simbolurilor şi arhetipurilor crescute în marginea societăţilor oculte de tip occidental, cele despre care folcloristul Moses Gaster spunea încă din secolul al XIX-lea că au „meritul de a fi îmbogăţit mesajul cultural al întregii Europe”. Cititorul interesat de un alt punct de vedere decât cel estetic asupra literaturii autohtone va avea ocazia să afle acum şi aici că, din acest punct de confluenţă a Orientului cu Occidentul care este cultura română, cândva punte de compatibilizare a celor două mari spaţii culturale, o tratare comparatistă a literaturii române cu instrumentarul unei hermeneutici aplicate conduce inevitabil orice demers critic la ideea unei parităţi de substanţă a culturii române cu marea cultură occidentală.

„Radu Cernătescu ne oferă un volum care deconspiră o seamă de „secrete” ale masoneriei. Multe şi, presupun, adunate cu grijă de la deţinători de secrete importante. Efortul e extraordinar şi plin de semnificaţii. Istoria culturii române revelează subterane inaccesibile cercetătorului obişnuit. Aflu istorii senzaţionale despre Padova, Focşani sau despre Spătarul Milescu. Autorul scoate la lumină arhive secrete, polemizează cu cercetători ai masoneriei româneşti pe care îi consideram, până azi, repere. Sunt foarte multe date noi, uimitoare despre istoria României – aşa cum este şi cum poate fi văzută dinspre masoni. Carte inaugurală, Istoria luciferică a lui Radu Cernătescu mi se pare cea mai dură provocare a ultimelor decenii de critică şi istorie literară.”, a scris criticul şi istoricul literar Cornel Ungureanu.

„Va veni o vreme când nopţile de nesomn ale seniorilor criticii vor fi spulberate de interpretările cu totul explozive pe care ni le pregăteşte tânărul critic Radu Cernătescu.” (Laurenţiu Ulici)

„…totul este o permanentă provocare, o permanentă ispită, chiar şi pentru Maeştri.” (Gheorghe Grigurcu)

„Domnul Radu Cernătescu, într-o cercetare foarte doctă, stabileşte că fenomenul [masonic] a fost mai general decât ar fi bănuit profanii, el unind sau apropiind personalităţi şi personaje într-un fel de familie…”(Alexandru George)

Număr de vizualizări :2730


One Comment to ““Literatura luciferică. O istorie ocultă a literaturii române” de Radu Cernătescu”

  1. Ana-Maria Colucci spune:

    Am inteles ca lansarea cartii va avea loc in prezenta autorului la Targul International de Carte Gaudeamus din Bucuresti. Poate stie cineva ziua si ora exacta?

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro