“Literatura de azi”, cu Nicolae Breban şi Radu Aldulescu

oct. 31st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 1 noiembrie 2010, ora 21.30, la TVR Cultural are loc o nouă ediţie a emisiunii “Literatura de azi”. Scriitorii Nicolae Breban şi Radu Aldulescu vor fi interlocutorii criticului literar Daniel Cristea-Enache în această ediţie a emisiunii consacrată romanului. Producătorul emisiunii: Carmen Dăncescu.

Despre destin literar, roman românesc în context european şi cărţile care rămân va fi vorba în dialogul cu Nicolae Breban. Suita absolut senzaţională de romane (“În absenţa stăpânilor”; “Animale bolnave”; “Îngerul de gips” şi “Bunavestire”) apărută într-un deceniu de creativitate epică excepţională, a făcut din Nicolae Breban un scriitor canonic al literaturii române.
Iar Radu Aldulescu este, în cuvintele criticului, „cel mai puternic romancier apărut la noi după 1989, cu un stil inconfundabil şi un limbaj greu şi colţuros”. Aldulescu propune în “Amantul Colivăresei” o proză a eşecului individual şi a marasmului social, ecranizată de Lucian Pintilie în “Terminus Paradis” (coproducţie franco-română, Premiul Juriului la Festivalul de la Veneţia, 1998).

Emisiunea “Literatura de azi”, realizată de criticul literar Daniel Cristea-Enache, a revenit din 11 octombrie 2010, cu un format nou în grila de toamnă a TVR Cultural.

Durata mărită (50 de minute) înseamnă o emisiune în două acte, cu o temă văzută din două perspective. Legătura dintre cei doi scriitori invitaţi e dată de compatibilitatea de subiect şi viziunile diferite asupra acestuia (dar nu la modul ostentativ).

Altfel spus, va fi vorba (tot) despre cărţi bune, autori importanţi, noutăţi şi valori confirmate. Despre coerenţă şi diversitate în avanscena literaturii române contemporane.

Număr de vizualizări :1875


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro